FED faize dokunmadı

ABD Merkez Bankası Fed ekim ayı toplantısı sonucunu açıkladı.

FED faize dokunmadı

ABD Merkez Bankası Fed ekim ayı toplantısı sonucunu açıkladı.

ABD Merkez Bankası Fed ekim ayı toplantısı sonucunu açıkladı karar 1e karşı 9 oyla faiz oranlarının değişmemesi yönünde oldu. Fakat Aralık toplantısında faiz artışı olabileceğine dair sinyal döviz kuruna hareket getirdi.

2 gün süren toplantının ardından yapılan açıklamada ‘Bir sonraki toplantıda faiz artışının uygun olup olmadığını belirlemek için maksimum istihdam ve %2’lik enflasyon hedeflerine ne kadar ulaşıldığına dair gelişmelere bakılacak’ dendi. Fed ayrıca Eylül ayında karar metninde yer alan ‘küresel ekonomi ve finansal gelişmeler ekonomik aktiviteyi bir şekilde olumsuz etkileyebilir’ ifadesini bu metinden çıkardı.

Yellen ve Fed üyeleri denizaşırı ülkelerde yaşanan türbülanslara rağmen 2006 yılından beri ilk faiz artışına gitmek için istihdam piyasasında daha fazla gelişme ve enflasyonun hedeflerine yaklaştığına dair işaretler görmek istiyor.

Ekonomideki büyüme ılımlı

Açıklamada küresel gelişmelerin büyümeyi olumsuz etkileyebileceğine vurgu yapıldı. Açıklamada ayrıca enflasyonun hedefin altında kalmayı sürdürdüğü, işsizliğin de aynı seviyede kaldığı belirtildi. “Komite’nin eylül ayında gerçekleşen son toplantısından bu yana alınan veriler, ekonomik faaliyetlerde ılımlı bir genişlemeye işaret etti. Hane halkı harcamaları ve sabit ticari yatırımlar son aylarda güçlü artarken, konut sektörü iyileşmeyi sürdürdü, ancak ihracat düştü. İstihdam artış hızı yavaşladı, işsizlik oranı sabit kaldı” ifadelerine yer verildi

Kararla birlikte dolar yükseldi

Fed’inaralık ayı için faiz artırımı konusunda kapıyı açık tutması ile birlikte dolar/TL 2.88seviyesinden 2.93’ün üzerine yükseldi. Fed’in kararının ardından gözler Aralık toplantısına çevrildi.  1970 den bu yana en yüksek yüzde 20’i gören faiz oranının 10 yıllık grafiğine bakıldığında 2006 yılı içinde yüzde 5,25 ile en yüksek seviyeyi görmüş, sonrasında ise Fed faiz oranlarını Aralık 2008’den bu yana %0 ile %0.25 aralığındatutmuştu.

Faizlerin yükselmesi kararı doların anavatanı ABD’ye dönüşü anlamına geldiği için gelişmekte olan piyasa ekonomileri adına hayati önem taşıyor. Kararın en çok etkileyeceği ülkelerin başında Türkiye var. 7 Haziran seçimleri sonrası hükümet kurulmaması ve bölgede birçok siyasal risk taşıyan Türkiye ekonomisi için sıcak para hayati önem arz etmekte.