Fazıl Say'ın "Ömer Hayyam" paylaşımları kararı bozuldu

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Fazıl Say’a 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan verilen 10 aylık hapis cezası kararını bozdu.

Fazıl Say'ın

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ın 2012 yılında kendisine ait Twitter hesabında Ömer Hayyam’a ait bazı mısraları paylaştığı için ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan aldığı 10 aylık hapis cezası kararını bozdu. Daire oyçokluğuyla aldığı kararda, Say’ın paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Fazıl Say, Twitter hesabından 2012 yılında Ömer Hayyam’a ait olduğu belirtilen rubailerden bazı bölümler paylaştı. Say, başka hesaplardan yapılan bazı paylaşımları da retweet etti. Üç vatandaş, söz konusu paylaşımlarla Say’ın “İslam dinine, bu dine mensup Müslümanlara yönelik ağır hakaretler ederek dini değerleri alenen aşağıladığı” gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şikayet üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Say hakkında “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan dava açtı.

10 ay hapis cezası almıştı

Say savunmasında, paylaştığı mesajların alıntı olduğunu belirterek, “Bunların hiçbirinde aşağılama ve hakaret kastı bulunmamaktadır. Tam aksine dini değerleri istismar eden kişilerden rahatsızlığı belirtmek istedim. Amacım bir sanatçı ve birey olarak düşüncelerimi Twitter adlı sosyal paylaşım sitesinde beni takip edenlerle paylaşmaktır. Bunu da Anayasa’nın düşünce ve kanaat özgürlüğü, düşünceyi açıklamave yayma özgürlüğü ve yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü çerçevesinde yaptım. Yazılanlardan dolayı kamu barışını tehlikeye düşürmedim” dedi.

Yargılama sonrasında Mahkeme, Say’a “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan 10 ay hapis cezası verdi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Karar Yargıtay’a taşındı

Say, avukatı aracılığıyla mahkemenin “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararına itiraz etti. Üst mahkeme itirazı kabul edince dosya temyiz edilerek Yargıtay’a gönderildi.

Temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay 8. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği 10 aylık hapis cezasını oyçokluğuyla bozdu. 4 üye, Fazıl Say’ın paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını değerlendirerek, beraat etmesi yönünde oy kullanırken, bir üye sanatçının Twitter paylaşımları nedeniyle cezalandırılması yönünde oy kullandı.

Daire verdiği kararın gerekçesini önümüzdeki günlerde açıklayacak. Bozma kararından sonra dava dosyası yerel mahkemeye gönderilecek. Yerel mahkeme Yargıtay’ın kararını kabul ederse, Fazıl Say hakkındaki suçlamadan beraat edecek.