FARC ile Kolombiya hükümeti arasında önemli anlaşma

Küba'nın başkenti Havana'da Kolombiya hükümeti ile FARC arasında devam eden barış görüşmelerinde, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren bir anlaşma imzalandı.

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında önemli anlaşma

Küba’nın başkenti Havana’da Kolombiya hükümeti ile FARC arasında devam eden barış görüşmelerinde, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren bir anlaşma imzalandı.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından açıklama yapan Santos, Kolombiya için 23 Mart 2016 tarihinin önemli bir dönüm noktası olacağını ifade ederek “2016, Kolombiya’da güneşin yeniden doğduğu bir yıl olacak. Kolombiya için barış zamanı geldi” ifadesini kullandı.

Savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini ve nihai anlaşma sağlanmasının ardından eski savaşçıların yargılanması için özel mahkemeler kurulmasını öngören bugünkü mutabakatın önemini vurgulayan Santos, son barış görüşmelerinde en hassas ve karmaşık konuların ele alındığını belirtti.FARC sözcüsü Ivan Marquez de uzlaşı için engellerin sağduyuyla aşılması gerektiğini, böylece hedefe hızla yaklaşılabileceğini ifade etti.

Haberde ayrıca çatışma mağduru 60 kişinin, son 18 ayda tanıklık için görüşmelerin olduğu Küba’nın başkenti Havana’ya gittiği belirtildi.

Ana konularda anlaşmaya varıldı

Yayınlanan ortak bildiriye göre, iki taraf da iç savaş mağdurlarına tazminat ödenmesine ilişkin anlaşmaya vardı. Hükümet ile FARC arasında 3 yıldan fazla süredir devam eden resmi barış görüşmelerinde mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele olmak üzere 4 ana unsurda anlaşmaya varıldı.

En ciddi suçlara dahi herkes için af çıkarılmasını öngören anlaşmaya göre, nihai barış anlaşması imzalandığında, eski savaşçıları denetlemek için özel mahkemeler kurulacak.

FARC’ın Kolombiya’da 1964’te başlattığı silahlı mücadelede 220 bin kişi yaşamını yitirdi, 5 milyon kişi yerlerinden oldu. FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri Kasım 2012’de Havana’da başladı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, eylül ayında, FARC ile yürütülen barış görüşmelerinde nihai anlaşmanın imzalanması için karara varıldığını ve barış görüşmelerinin 6 ay içinde sonuçlanacağını açıklamıştı. Kolombiya’da gerilla örgütü FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmelerinde önemli bir adım atıldı. Kolombiya Devlet Başkanı Santos gelişmeyi “Son barış görüşmelerinde en hassas ve karmaşık konular ele alındı, yakın zamanda çatışmalara son verilmesi için önemli bir adım atıldı” şeklinde yorumladı. Kolombiya için 23 Mart 2016 barış için kritik bir tarih olarak görülüyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile imzalanan anlaşmaya ilişkin “Son barış görüşmelerinde en hassas ve karmaşık konular ele alındı, yakın zamanda çatışmalara son verilmesi için önemli bir adım atıldı” dedi.