Eski NATO Komutanı: Türkiye IŞİD’i destekliyor

Eski NATO Komutanı Wesley Clark, Türkiye'nin IŞİD ile ilişkilerini değerlendirdi.

Eski NATO Komutanı: Türkiye IŞİD’i destekliyor

Amerikan televizyon kanalı CNN’e Türkiye ile Rusya arasındaki krizi yorumlayan eski NATO Komutanı Wesley Clark, programda Türkiye’nin IŞİD ile ilişkilerine dair oldukça önemli açıklamalarda bulundu.

Bir NATO ülkesinin bir Rus uçağını düşürmesi halinde bunun NATO’nun o uçağı düşürdüğü anlamına gelmeyeceğini ve uçağın Türkiye tarafından düşürüldüğünün altını çizen Wesley Clark, IŞİD’in Sünni bir terör örgütü olarak Şiilerle savaştığını vurgulayarak bunun Türkiye ve Suudi Arabistan’ın çıkarlarına hizmet ettiğini, IŞİD’in bu ülkeler için bir tehdit oluştursa da bu iki ülkenin de İran’dan Lübnan’a uzanan ve coğrafi olarak Sünnileri ortadan bölen Şii devletler zincirini istemediğini söyledi.

“En başından beri Türkiye’nin IŞİD’i desteklediği düşüncesi vardı”

“Putin’in Türkiye’nin bir şekilde IŞİD’e yardım ettiği iddiasına siz katılıyor musunuz?” sorusuna eski NATO generali Wesley Clark şu şekilde cevap verdi:

“En başından beri Türkiye’nin IŞİD’i desteklediği düşüncesi vardı. IŞİD’e katılmak için insanların Türkiye’den geçmesine izin veriyorlar. Birileri IŞİD’in sattığı petrolü satın alıyor ve o petrol bir yerlerden geçiyor. Bana öyle görünüyor ki, Türkiye’den geçiyor.”

Wesley Clark, ABD Güney Komutanlığı yaptıktan sonra ABD Avrupa Komutanlığı’na atanmış ve daha sonra NATO’nun askeri merkezi olan Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargâhı (SHAPE) Komutanlığı yapmıştı. Clark, 2004’te Demokrat Parti’den ABD Başkanlığı için aday adayı da olmuştu.