Ermenistan: “Azerbaycan’la ateşkes sona ermiştir”

Ermenistan, Azerbaycan’la Dağlık Karabağ’da ilan edilen ateşkesin artık var olmadığını ve yaşananların savaş olduğunu açıkladı.

Ermenistan: “Azerbaycan’la ateşkes sona ermiştir”

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Hovhannisyan, Azerbaycan’la Dağlık Karabağ’da ilan edilen ateşkesin artık var olmadığını söyleyip yaşananların ‘savaş’ olduğunu ifade etti. Hovhannisyan, son günlerde artan sınır çatışmalarının ardından yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın ağır silahlar kullandığını belirterek, ‘savaş’ kelimesini kullanmak zorunda olduğunu söyledi.

Hovhannisyan, “Bugün bir savaşın içindeyiz. Savaş kelimesini kullanmak zorundayız çünkü ortada ateşkes kalmadı. Azerbaycan tank, havan topu, uçaksavar gibi var olan tüm silahları kullanıyor” dedi.

Dağlık Karabağ sorunu görüşmek üzere Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter’in davetiyle 19 Aralık’ta İsviçre’nin Bern kentinde bir araya gelmişti.

Liderler görüşmenin ardından açıklama yapmazken Burkhalter, Yukarı Karabağ sorununun ancak kapsamlı bir müzakere süreci ile çözülebileceğini ifade etmişti. Aliyev ve Sarkisyan en son 2014’ün Ekim ayında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın girişimiyle Paris’te, bir araya gelmişti.

Azerbaycan: Ermenistan çekilmedikçe barış süreci başlamaz

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hikmet Hacıyev de “Ateşkes, Ermeni güçlerinin Azerbaycan’daki yasadışı varlığı nedeniyle bozulmuştur. Ermenistan ele geçirdiği topraklardan çekilmek zorundadır. Ancak ondan sonra sürdürülebilir barış sağlanabilir” dedi.

İki ülke arasında 1991-1993 yılları arasında Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle çıkan savaş, 1994 yılında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te imzalanan ateşkes protokolüyle durdurulmuştu. Rusya garantörlüğünde yapılan Bişkek protokolünün ardından savaşın durmasına rağmen iki ülke askerleri arasında sınır boyunda zaman zaman silahlı çatışmalar yaşanıyor ve bu çatışmalarda her iki tarafın da kaybı oluyordu. Son günlerde yoğunlaşan çatışmalarda can kayıpları yaşandığı belirtiliyor.

Ermenistan Rusya’yla hava savunmasını birleştiriyor

Öte yandan, geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus askerlerinin Ermenistan’a gönderilmesi konusundaki kararı imzaladığı belirtilen bir habere göre Rus birliklerinin Ermenistan’ın Türkiye’den gelebilecek bir askeri saldırıya karşı Rusya’dan yardım talebi üzerine Ermenistan’a gönderildiği ifade edilmişti.

RT’de (Russia Today) bugün yayınlanan habere göre, Rusya ve Ermenistan hava savunma sistemlerini birleştirme kararı aldı. Anlaşmanın iki ülkenin savunma bakanları arasında imzalandığı belirtilen haberde Rusya’nın Kırgızistan ve Tacıkistan’la da benzer bir anlaşmaya hazırlandığı bildiriliyor.

2013 yılında Kazakistan’la ortak bölgesel hava savunma sistemi kuran Rusya’nın, Belarus’la da hava savunma sistemini birleştirdiği belirtiliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarının geri alınması için Türkiye elinden gelen her türlü çabayı sarf edecek” sözlerine geçtiğimiz ay Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tigran Balayan’dan cevap gelmişti, Balayan, Türkiye’yi Dağlık Karabağ’da çözüm sürecinden uzak durma konusunda uyarmış “Daha önce birçok kez belirttiğimiz gibi, eğer Türkiye, Dağlık Karabağ krizinin çözümüne katkı sunmak istiyorsa, o halde çözüm sürecinden uzak durmalı” demişti.

Uluslararası girişimlere rağmen, 1991-1993 yıllarında Ermenistan’ın Dağlık Karabağ ve çevresini işgaliyle başlayan sorun çözülememiş, 1994’te imzalanan ateşkes anlaşmasından sonra da bölgede gerilim sürerken, Dağlık Karabağ sorunu çözümsüzlüğünü koruyor. Ermeni birliklerinin çekilmesini şart koşan Bakü, Dağlık Karabağ’a yüksek statülü özerklik vadediyor.