Ermenistan-Azerbaycan gerilimi artıyor

Ermenistan-Azerbaycan sınırında, Azerbaycan ordusunun Ermenistan mevzilerini hedef aldığı saldırıda, en az 3 Ermeni askerin öldürüldüğü bildirildi.

Ermenistan-Azerbaycan gerilimi artıyor

Ermenistan-Azerbaycan sınırında, Azerbaycan ordusunun Ermenistan mevzilerini hedef aldığı saldırıda, en az 3 Ermeni askerin öldürüldüğü bildirildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, belirlenen mevzilere darbe indirildiği belirtildi.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında Yukarı Karabağ’da ve sınırda gerilim bir süredir devam ediyordu. Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan ordusu, Ermenistan’a ait bir insansız hava aracını düşürmüş, Eylül ayında Ermenistan-Azerbaycan sınırında çıkan çatışmada yedi Ermeni ve üç Azeri asker, Kasım ayında ise 2 Ermeni asker hayatını kaybetmişti.

Eylül ayında Bakü’ye yaptığı resmi ziyarette “Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarının geri alınması için Türkiye elinden gelen her türlü çabayı sarf edecek” diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 Aralık’taki ziyareti öncesinde de “Dışişleri Bakanlığı düzeyinde önemli mekanizmalar geliştirdik. Bunu zirve düzeyine çıkarmak istiyoruz. Azerbaycan’nın işgal altındaki toprakları konusunda, Dağlık Karabağ başta olmak üzere tutumumuz açık ve nettir. Azerbaycan’ın bütün toprakları özgürlüğüne kavuşana kadar Türkiye, Azerbaycan’ın yanında yer alacaktır.” İfadelerini kullanmıştı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tigran Balayan da Kasım ayında yaptığı açıklamada, Türkiye’yi Dağlık Karabağ’daki çözüm sürecinden uzak durması konusunda uyarmıştı.

Rusya’dan Ermenistan’a askeri birlik

Öte yandan, Arapça yayın yapan khabararmani.com isimli Ermeni haber sitesinin dünkü haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus askerlerinin Ermenistan’a gönderilmesi konusundaki kararı imzaladı. Yakında nakline başlanacak olan 7 bin Rus askeri ve 58. kolordunun seçkin birliklerinden oluşturulacak destek gücü Ermenistan – Türkiye sınır bölgesinde sıfır noktasına yerleştirilecek.

Habere göre Rus birlikleri Ermenistan’ın Türkiye’den gelebilecek bir askeri saldırıya karşı Rusya’dan yardım talebi üzerine Ermenistan’a gönderiliyor.

Roket ve tanklara da sahip olduğu söylenen Rus askeri gücü karargâhının Suriye’deki S 400 füzelerinin konuşlandırıldığı Rus askeri üssüyle özel iletişim kanallarıyla doğrudan bağlantı içinde olacağı iddia ediliyor. İki merkezin koordineli radar faaliyetlerinin Türkiye hava sahasının yüzde 85’ine ulaşacak bir alanı kapsayacağı da belirtilirken konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklamanın henüz yapılmadı.