"Erdoğan'ın meclisi" açılıyor

5 aydır çalışmayan Meclis, "Erdoğan'ın meclisi" olarak yeniden faaliyetlerine başlayacak.

7 Haziran’da yapılan seçimler sonucunda tek başına hükümet kurma imkanını bulamayan AKP’nin tek başına iktidar yapılması için 1 Kasım’da tekrarlanan seçimlerle oluşan yeni Meclis bugün açılıyor. 5 aydır çalışmayan Meclis böylece “Erdoğan’ın meclisi” olarak yeniden faaliyetlerine başlayacak.

AKP’nin 317, CHP’nin 134, HDP’nin 59 ve MHP’nin 40 milletvekiliyle yer alacağı Meclis’te milletvekillerinin yemin töreni gerçekleştirilecek ve resmen görevlerine başlayacaklar. Meclis’e “en yaşlı üye” sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal geçici olarak başkanlık edecek.

İlk yemin Davutoğlu’nun mu?

Meclis’te seçim sonrası yeni dönem için açılışlarında yemin törenleri illerin alfabetik sıralamasına göre gerçekleştiriliyor. Ancak bugün 15.00’de başlayacak yemin töreninde de bir ilk yaşanacak. İlk yemini Konya’dan milletvekili seçilen ve normal uygulamada Konya’nın alfabedeki yeri nedeniyle törenin ortalarında yemin sırası gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu edeceği söyleniyor. Bunun nedeni, Türkiye’de 1 Kasım seçimleri öncesinde ilk kez kurulmuş olan seçim hükümeti.

Anayasa uyarınca seçim hükümetinin görevi TBMM’nin seçim sonrasındaki ilk toplantısı ile sona eriyordu. Ancak seçim hükümeti kabinesinin yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devam etmesini öngören tezkere, Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Dolayısıyla, bu noktada herhangi bir boşluk doğmayacak olmakla birlikte AKP yeni hükümeti hızla kurmak için acele ediyor.

Yeni hükümet için tarih 19 Kasım

Yeni hükümetin ise AKP’nin ilk iktidara geldiği 2002 seçimlerinin ardından ilk hükümetini kurduğu 19 Kasım tarihine denk getirilmesi, Davutoğlu’nun bu çerçevede yeni Bakanlar Kurulu listesini Perşembe günü onay için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunması bekleniyor.

AKP, yeni kurulacak hükümetin TBMM’den güvenoyu sürecinin de hızlıca gerçekleştirilmesinin planlıyor ve güvenoyu sürecinin 28 Kasım’da sonlandırılması bekleniyor.