Erdoğan'ın kapıkulundan talimatlar

Osmanlı Ocakları, "Muhteşem Yüzyıl Kösem" dizisiyle ilgili Türkiye'ye talimatlar verdi.

Erdoğan'ın kapıkulundan talimatlar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın teşvikiyle kurulan ve son olarak Hürriyet’e yapılan saldırılarla gündeme gelen Osmanlı Ocakları, bu kez de ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’ dizisini hedef gösterdi.

Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat, diziyi eleştirirken “Bu dizi ve benzer kötü algı yapan dizilerin izlenilmemesi yönünde Osmanlı Ocakları genel başkanı olarak talimat veriyorum. Kimse bu tarihini bilmez, yalan, yanlış sahnelerle kurgulanan, amacın çok dışında çekilmiş bu diziyi izlemesin” diye kendi sınırlarını da zorlayarak tüm Türkiye’ye emir vermeye çalıştı.

Canpolat, “Osmanlı saray hayatına yönelik tarihi hatalar bizi çıldırttı. Diziye yurt ve dünya geneli teşkilatlarımızdan genel merkezimize tepki yağıyor. Bu diziyi yapanları, göz yumanları Osmanlı Ocakları kültürel ve sanat alanlarında affetmeyecektir.” derken insanın kendisini fazla ciddiye almasının sonuçları hakkında da herkesin fikir sahibi olmasını sağladı.

“Bizans izleri taşıyan sözde sanat adamları”

Canpolat’ın nefret dolu sözlerinin sonu gelmezken açıklamasında diziyi çekenleri “muhtemelen Bizans izlerini taşıyan, içinde kin ve nefret barındıran, art niyetli sözde sanat adamları” olarak nitelendirmesi ve Osmanlı’dan “Gayrimüslimlere dahi saygı duyan bir medeniyet” diye bahsetmesi özellikle dikkat çekti. Canpolat, “Halk tahrik olmuştur. Bu dizinin toplumda infial oluşturacağı endişesi taşımaktayız.” diyerek diziyi hedef göstermeyi de ihmal etmedi.

“Kimsenin huzuru kaçmasın”

Kültür Bakanlığı’na ve RTÜK’e de seslenen Canpolat, “RTÜK’ün bu diziye neden göz yumduğunu merak ediyoruz. RTÜK önünde eylem yapma kararı almadan birilerinden açıklama bekliyoruz. İlerleyen günlerde eş zamanlı tüm yurt genelinde yapılacak eylemlerimizle kimsenin huzurunu kaçırmak istemiyoruz. Demokratik haklarımızı kullanarak bu diziye tepkisiz kalmayacağımızı herkesin bilmesini isteriz.” dedi.

Gericiler tepki gösterse de dizi “Neo-Osmanlıcılık”ı paraya çeviriyor 

“Muhteşem Yüzyıl Kösem” dizisi de tıpkı önceki “Muhteşem Yüzyıl” dizisi gibi Osmanlı Sarayı’nı da anlatan yüksek bütçeli popüler bir dizi. Dizide yapılan tarihsel hatalar nedeniyle sık sık gündeme gelen dizinin bir yandan da AKP döneminde artan Osmanlı merakını paraya çevirme amacı bulunuyor.

Ancak Türkiye’de gericiliğin çizmeye çalıştığı Osmanlı imajının fazla kâr getirmeyecek gariplikleri karşısında saray ve harem hayatının entrikalarının işlenmesi gericiliğin tepkisini çekiyor. Bu tepkiyle toplum üzerinde bir “Osmanlı hülyası” yaratılmaya çalışılıyor.

Yandaş medya tarafından ‘Abdülhamid’in torunu’ olarak pazarlanan ve her fırsatta AKP için öne sürülen Kayıhan Osmanoğlu da geçtiğimiz günlerde, “Babaannelerime ve dedelerimize hakaret eden dizilere davalarımızı açacağız” açıklamasında bulunmuştu.