Erdoğan yetkiyi verdi ama...

AKP, tek başına iktidar oldu ama bakan koltukları paylaşılabilecek mi?

Erdoğan yetkiyi verdi ama...

AKP’yi tek başına iktidar yapmak üzere 1 Kasım’da yapılan seçimlerden 317 milletvekili ile çoğunluğu sağlayarak çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 64. hükümetin kurulması için yetkiyi Ahmet Davutoğlu’na verdi. Ancak, yandaş medya da dahil tüm medya organlarında beklenmeyen bir ‘kabine kulisleri’ haberleri yayınlanmaya başlandı.

Yeni kabinenin nasıl oluşacağı sorununun, Hükümet Programı’nın yazılması sürecinin aceleye getirilmemesi basitliğinde ele alınamayacağı açık. Ama AKP içerisinde Nokta dergisinin yayınladığı günlüklere yansıyan Erdoğan ve Davutoğlu ekiplerinin bir gerçekliği varsa seçimlerden yüzde 49,5 oy ve 317 milletvekili çıkan Davutoğlu’nun da artık pek de kolay lokma olmadığı düşünülmeli.

Asinine kabul edilmesi halinde, Turgut Özal-Yıldırım Akbulut ilişkisinde olduğu gibi nihayetinde fıkralara konu olacak kukla bir başbakanın AKP’ye zarar vereceği önceki deneyimlerden çıkartılması gereken bir ders olarak AKP’nin önünde duruyor.

Meclis Başkanlığı için aday belirlendi

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP’nin Meclis Başkanı adayının İsmail Kahraman olduğunu açıkladı. Böylece tartışma konusu görevlerden bir tanesi belirlenmiş oldu. Çelik, yaptığı açıklamada, “İsmail Kahraman’ın AKP Meclis başkan adayı olmasına karar verildi” dedi. İsmail Kahraman, AKP’nin isim babası olarak da biliniyor.

Yandaş medya sürecin ‘yumuşak’ geçmesi için uğraşıyor

AKP’ye yakın medya organlarında, seçim vaatleri ve hükümet programı bağlamında yapılan haberler öne çıkarken yeni kurulacak kabineye ilişkin ancak diğer medya organları kaynak gösterilerek az sayıda haberin yapılıyor olması dikkat çekiyor.

Öte yandan, Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, “Bakanların yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcılıklarını, Meclis Başkanvekilliklerini, Grup Başkanvekilliklerini ve İhtisas Komisyonlarının Başkanlıklarını birlikte düşünmek gerek. Bir başka anlatımla “kabine, parti grubu ve parti yönetimi” arasında mükemmel uyumu tesis etmek birinci öncelik.” diye yazdığı köşe yazısında, bir yandan meselenin sadece bakanlıklardan ibaret olmadığı ve Meclis ve parti içerisindeki çeşitli pozisyonları birlikte düşünmek gerektiği vurguları yaparken bir yandan da Erdoğan’ın tıpkı kendisinden önceki Cumhurbaşkanları gibi kabine üzerinde belirli bir etkisinin olmasının normal karşılanması gerektiğini söylüyor.na dönük haber ve köşe yazıları dikkat çekiyor.

Müderrisoğlu’nun yazısında yer alan “Devletin belkemiğini oluşturan İçişleri, Dışişleri, Adalet, Maliye, Ekonomi, Enerji ve Ulaştırma Bakanlarının sorunsuz belirlenmesi halinde kabine içeriğinde en geniş mutabakat tesis edilecektir.” ifadeleri ise ortada bir dikensiz gül bahçesine işaret ediyor olabilir.

Cumhuriyet, Erdoğan-Davutoğlu krizi peşinde

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre kongre sürecinde MKYK konusunda kriz yaşayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında şimdi de yeni hükümette yer alacak bakanlarla ilgili sıkıntı yaşandığı belirtiliyor.

AKP kulislerine yansıyan bilgilere göre, Davutoğlu’nun ekonomi yönetiminin başına Ali Babacan’ı getirmek istediği, Erdoğan’ın ise Berat Albayrak’tan yana tercih kullanmak istediği kaydediliyor.

Erdoğan 4 isim de ısrarcı

Yaşanan sıkıntının yalnızca ekonomi yönetiminden de ibaret olmadığı dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kongrede MKYK’ye aldığı Binali Yıldırım ve Nurettin Canikli ile Davutoğlu’nun kongre sonrasında MKYK listesinde yer almasına karşın MYK’de liste dışında kalan Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu’yu kabinede görmek istediği belirtiliyor.

Davutoğlu’nun ise bu 4 isme itiraz ettiği ileri sürülüyor. Taraflar arasında yapılan görüşmelerde Davutoğlu’nun Soylu’ya itirazını kaldırdığı kaydediliyor. Canikli’nin ise yaşanan sıkıntı üzerine kabinede yer almak istemediğini Erdoğan ve Davutoğlu’na ilettiği dile getiriliyor. Binali Yıldırım’ın bakanlık olasılığının Davutoğlu çevresinde rahatsızlık yarattığı belirtiliyor. Uzlaşma sağlanması durumunda hükümetin cuma günü kurulması beklenirken, sıkıntının sürmesi durumunda sürecin pazartesiye kalabileceğine dikkat çekiliyor.

Parti kulislerine yansıyan bir başka bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na getirilecek isim konusunda da sıkıntı yaşanıyor. Davutoğlu’nun Taner Yıldız’ı istediği, Erdoğan’ın ise karşı çıktığı belirtiliyor. Yıldız’ın bakanlık istemediğini Davutoğlu’na ilettiği ileri sürülüyor. Adalet Bakanlığı’na getirilecek isim konusunda Bekir Bozdağ ve Mustafa Şentop’un adı geçiyor. Sarayın Şentop’u istediği, ancak Bozdağ’a da Erdoğan’a yakın bir isim olması nedeniyle saray kanadından bir itiraz olmayacağı söyleniyor.

‘Yetki yasası’yla bakanlık bölme

AKP’de bir süreden beri bazı bakanlıkların bölünmesi, bazılarının da yeniden yapılandırılması gerektiği dile getiriliyordu. Bu yönde karar verilmesi durumunda gerekli yasal düzenlemelerin TBMM’den çıkarılacak ‘yetki yasası’yla yapılması planlanıyor. AKP yöneticileri, “Bakanlıkların yeniden yapılandırılması için yasa değişikliği gerekiyor. Ancak her bakanlığın kendi teşkilat yasasında tek tek düzenleme yapılması lazım. Bu çok zaman alacak bir yöntem. Yetki yasasıyla KHK ile düzenleme yoluna gidilebilir” görüşünü dile getirdi.