Erdoğan, kraliçeliği örnek alıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT’de gazetecilerle yaptığı röportajda başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak Osmanlı’nın padişahlık modelini değil Büyük Britanya’nın kraliçelik modelini örnek olarak sundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “başkanlık sistemi” tartışmalarıyla ilgili, konuştu ve muhalefetin “padişahlık” eleştirilerine tepki gösterdi. Erdoğan şunları söyledi: “Bana göre İngiltere bir yarı başkanlıktır. Hakim olan unsur kraliçedir. Bakınız şu anda Amerika’da padişahlık sistemi... View Article

Erdoğan, kraliçeliği örnek alıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT’de gazetecilerle yaptığı röportajda başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak Osmanlı’nın padişahlık modelini değil Büyük Britanya’nın kraliçelik modelini örnek olarak sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “başkanlık sistemi” tartışmalarıyla ilgili, konuştu ve muhalefetin “padişahlık” eleştirilerine tepki gösterdi. Erdoğan şunları söyledi:

“Bana göre İngiltere bir yarı başkanlıktır. Hakim olan unsur kraliçedir. Bakınız şu anda Amerika’da padişahlık sistemi mi var? Amerika olunca padişahlık olmuyor, Brezilya olunca padişahlık olmuyor, Güney Kore olunca padişahlık olmuyor, Meksika olunca padişahlık olmuyor. Yani Türkiye’de böyle bir tez ileri sürülünce niye padişahlık oluyor? Bunu onlara, soruyla aynı şekilde cevabını vermek lazım. Dert aslında başka. Yani hızlı gidip de ne olacak, ne demek ne olacak? Bizim hız yapmamız lazım. Bizim bu yarışta mesafeyi bir defa hızla kapatmamız lazım. Eğer biz şu 12 seneyi bu kadar zor şartlarda yürüttüysek, bu da demek ki gördüğümüz bazı şeyler var. İstiyoruz ki daha iyiye gidelim, halkımızın yaşam standardını daha yüksek seviyelere çıkaralım.”

Cumhurbaşkanı her ne kadar kraliçenin ‘hakim unsur’ olduğunu söylese de Büyük Britanya’da anayasal meşrutiyet yönetimi uygulanıyor ve Kraliçe’nin şeklen bütün toprakların sahibi olması gibi hususların dışında esas olarak törensel bir konumu var.