Erdoğan gürledi, Davutoğlu yağamadı

AKP’nin bataklığa saplanan Suriye politikalarının iki mimarının Rusya ile yaşanan krizde birbirinden uzak tondaki açıklamaları dikkat çekti.

Erdoğan gürledi, Davutoğlu yağamadı

Recep Tayyip Erdoğan, Suriye sınırında bir Rus savaş uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili ‘Sabretmemiz mümkün değil’ derken; Ahmet Davutoğlu bugün ‘Biz Rusya ile dost bir ülkeyiz… Gerilim istemeyiz’ açıklamasını yaptı.

Suriye krizine yönelik farklı yaklaşımlar olduğunu söyleyen Erdoğan, dün Belçika’da Belçika Başbakanı Michel ile ortak bir basın toplantısı yapmış ve sert açıklamalarda bulunmuştu;

“Suriye krizi, savaşın sona ermesi, Esad’ın artık burayı bırakıp gitmesi noktasında hassasiyeti olanlar var, olmayanlar var. 350 bin insanın ölümüne neden olan bir devlet terörü estiren bir kişi şu anda Suriye’nin başındadır ama bunu korumaya çalışanlar var” diyen Erdoğan, “İran bunlardan bir tanesidir. Rusya bunlardan bir tanesidir. Bunu koruma çalışanlar işte şu anda Rusya’nın Suriye’de yaptığı ve orada kendine ait bir üs hazırlama gayreti ve bunun yanında bizim sınırlarımızı ihlal etme olayı. Bu tabii NATO’nun da dün biliyorsunuz bu konuyla ilgili sert bir ültimatomuyla karşılık bulmuştur. Buna tabii bizim sabretmemiz mümkün değil.

Nitekim dün bu konuyla ilgili evvelsi gün de ne yazık ki arzu etmediğimiz bazı adımlar atılma durumundadır ve bunu kabullenmek özellikle Türkiye’ye yakışmayacağı gibi NATO’nun da kendi prensiplerinin tamamen dışındadır ve dolayısıyla da buna karşı tavrını NATO almıştır ve bundan sonra da alacağına kesinlikle inanıyorum, çünkü Türkiye’ye yapılan saldırı NATO’ya yapılmış saldırıdır, bunun bilinmesi lazım” açıklamasını yapmıştı.

Suriye bölgesel bir krize dönüştü

Ahmet Davutoğlu ise Rusya’nın Suriye’deki operasyonları ve Rus uçaklarının Türkiye hava sahasına girmelerine ilişkin olarak ihlal olayların IŞİD’in olmadığı yerlerde yaşandığını söyleyerek “Biz Rusya ile dost bir ülkeyiz. Karadeniz’de soğuk savaş sonrasında da barış için hep birlikte çalıştık. Krizlerde hep birlikte çalıştık. Örnek olacak tarihindeki en altın dönemleri yaşadık Rusya ile. Biz Rusya’nın kaygılarını hep göz önüne aldık. Rusya’nın da Türkiye’nin kaygılarını göz önüne almasını bekleriz.” dedi.

Saldırı IŞİD’e yapılmıyor

Davutoğlu, sınır ve hava güvenliği konusunda hiçbir şekilde taviz vermeyeceklerini söylerken Rusya’nın hava operasyonlarının IŞİD’e karşı yapılmadığı ileri sürdü. Ahmet Davutoğlu şöyle devam etti: “Eğer DEAŞ’a karşı mücadele edilecekse hep birlikte edelim ama eğer yeni mülteci akınları için bir harekat yapılıyorsa o zaman hepimizin oturup konuşması gereken bir mesele var demektir. Hele hele sınır ihlalleri konusunda Türkiye’nin hassasiyetlerine riayet edilmesini bekleriz. Bu krizin NATO krizine de dönüşmesini istemeyiz sonuçta Türk Hava Sahası aynı zamanda NATO hava sahasıdır. NATO’nun bu durum karşısındaki tutumu da takdire şayandır.”

AKP’nin bataklığa saplanan Suriye politikalarının iki mimarının Rusya ile yaşanan krizde birbirinden uzak tondaki açıklamaları dikkat çekti.