Erdoğan duymasın: Nobel Barış Ödülü sahiplerine verildi

Nobel Barış Ödülü, Oslo Belediye Sarayı'nda yapılan görkemli törenle sahiplerine verildi.

Erdoğan duymasın: Nobel Barış Ödülü sahiplerine verildi

Nobel Barış Ödülü, Oslo Belediye Sarayı’nda yapılan görkemli törenle sahiplerine verildi. Emperyalizmin duvara toslayan “Arap Baharı”nı kurtarma formulü olan Tunus örneği böylece bir kez daha öne çıkarılmış oldu.

Törenin açılış konuşmasını yapan Nobel Barış Ödülü Sözcüsü Kaci Kullmann Five, Arap Baharı sonrası çoğulcu bir demokrasiye yaptıkları katkı dolayısıyla ödülü Tunus Milli Diyalog Dörtlüsü verdiklerinin belirtti. Five, bu ödülün Tunus’ta demokrasiye ve devrim öncesindeki duruma dönülmemesine katkı sağlayacağını umduklarını ifade etti.

Tunus’un 2011’den sonra demokratik hukuk devleti olma yoluna girdiğini belirten Kaci Kullmann Five; İslami partilerle seküler hareketlerin birlikte hareket edebileceğini Tunus’un tüm dünyaya gösterdiğini belirtti.

Kaci Kullmann Five’den sonra ödüle layık görülen Ulusal Diyalog Dörtlüsü grupları başkanları söz aldı. Tunus Genel İşçi Sendikası Başkanı Hucine Abassi, bu onurun sadece Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne ait olmadığını, bu konuda çaba gösteren diğer tüm Tunuslu siyasilere de ait olduğunu bildirdi. Abassi, ödülün, ayrımcılığa karşı olan, kendi haklarına karşı çabalayan Tunuslu kadın ve gençleri gururlandırdığını açıkladı. Tunus Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu Başkanı Ouided Bouchamaoui ise istikrarlı bir Tunus’un, gençlere iş imkanının sağlanmasına bağlı olduğunu vurguladı. Tunus’un çetin bir süreçten geçmeye devam ettiğini belirten “sivil toplum kuruluşu” başkanları, bu süreçte uluslararası toplumdan desteklerinin devam etmesini diledi.

Erdoğan tepki gösterecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu törene tepki gösterip göstermeyeceği ise merak ediliyor. Erdoğan, geçtiğimiz Ekim ayında kendisinin aday gösterilmediği Nobel ödülüne Almanya Başbakanı Angela Merkel’in aday gösterilmesine, “Dünyadan gelen destek 417 milyon dolar, 8 milyar dolar harcadık. İlginç gelişmeler oluyor. Birileri mülteci kabülünde laf ediyor. 30 bin 40 bin alacağız, diyor; Nobel’e aday gösteriliyor ondan sonra… 2.5 milyon mülteci var bizde, kimsenin umurunda değil. Çünkü Nobel de siyasi…” sözleriyle tepki göstermişti.