Enflasyon raporu açıklandı

Para politikasına temel oluşturan iktisadi görünüm ve makroekonomik gelişmelere dair temel değerlendirmelerin yer aldığı raporda son üç aydaki ekonomik gelişmeler doğrultusunda TCMB enflasyon tahminleri açıklandı.

Enflasyon raporu açıklandı

Para politikasına temel oluşturan iktisadi görünüm ve makroekonomik gelişmelere dair temel değerlendirmelerin yer aldığı raporda son üç aydaki ekonomik gelişmeler doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) enflasyon tahminleri açıklandı.

Rapora göre, 2014 yılında başlayan ekonomik daralma sürecinin 2015 yılı 2.çeyreğine kadar sürmesi ve küresel büyüme eğiliminde yavaşlama yaşanması Türkiye’yi de derinden etkilemekte.

Rapor; üçüncü çeyrek başında FED faiz artırım kararının öteleneceğine dair algının güçlenmesi, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gideceğine dair açıklamalar ve Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi destekleyen hamleleri ile finansal piyasalarda oynamaların bir miktar azaldığı belirtiliyor.

Bir diğer önemli ayrıntı ise küresel büyüme endişeleriyle birlikte kredi büyüme hızında ilave bir yavaşlama olduğu yönündedir. Toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış yıllık büyüme hızının üçüncü çeyrek sonunda yüzde 15.3 oranında gerilemesi bunun bir göstergesidir.

Sıkı para politikasına devam

Rapor mevcut finansal koşullarda sıkı para politikasının iç talep üzerinde aşağı yönlü risk oluşturmasının farkında olarak , bu politikanın yurt içi belirsizliklerin çözümüyle birlikte tekrardan gözden geçirileceğinin sinyallerini vermektedir.

Enflasyon tahmini 1 puan yükseldi

Rapor 2015 yılı enflasyon tahminini sıkı para politikasını sürdüreceğini belirterek yüzde 70 olasılıkla 7.9 olarak revize etti. Böylelikle bir önceki rapora göre enflasyon tahminin 1 baz puan artırmış oldu. 2017 yılı için yüzde 5 seviyesine yaklaşarak , orta vadede yüzde 5 düzeyinde bir enflasyon hedeflediklerini belirtmiştir.