Emperyalizmin aheste politikası: Sahtekarsınız!

Kurtuluş Kılçer'in, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdiği ve emperyalist planları ortaya koyduğu yazısı

Şu sözü çok sık duyar olduk. ABD Dışişleri Bakanı ya da ABD’nin diğer yetkilileri sürekli söylüyor: IŞİD ile mücadele uzun sürecek.

Yine aynı şekilde İngiltere Dışişleri Bakanı bir demeç vermiş: “İngiltere’yi güvende tutmak istiyoruz. Ama uzun vadede IŞİD’in yok edilmesini istiyoruz”…

Ne demek bu? Uzun bir vade biçmenin amacı ne olabilir?

Aslında bu sözlerin altında yatan, IŞİD zorlu bir düşman o yüzden erken başarı beklemeyin değildir. Irak savaşında, Yugoslavya’da, Libya’da emperyalizmin saldırılarının ne kadar sürdüğünü hatırlayan var mı?

Mesele başka. Emperyalizm IŞİD’in bitmesini istemiyor. IŞİD yaygarası,Ortadoğu’ya müdahale etmenin gürültüsünden ya da kendi halklarını ikna etme propagandasından başka birşey değildir. Hep söyledik, IŞİD emperyalizmin Ortadoğu’ya müdahalesi için zemin oluşturmaktadır diye.

Gericilik, yol yapıyor, emperyalizm geliyor. Gericilik ve emperyalizm tarihsel olarak ittifak içindedir.

IŞİD kimdir, nasıl kurulmuştur, kim silah vermiştir, kim alan açmıştır? Bu soruların yanıtlarına ulaşmak isterseniz Guantanamo kampından hangi cihatçıların, kaç cihatçının ABD tarafından serbest bırakıldığının izini sürebilirsiniz. Yine aynı şekilde Suudi Arabistan istihbaratının IŞİD ile bağlarını inceleyebilirsiniz.

Mesele başka. İsrail’in güvenliği gerekiyordu. Lübnan Hizbullah’ının etkisizleştirilmesi, bunun içi Suriye’nin parçalanması, sonra sıra İran idi. Plan buydu.

Mesele başka. Petrol kaynakları ve enerji nakil hatlarının kontrolü gerekiyordu. Rakka bölgesi ile petrol nakil hatlarının niye IŞİD tarafından tutulduğunu hiç düşündünüz mü? ABD’nin yalnızca buraya yoğunlaştığını, bunun için Rakka operasyonunu üzerine aldığını, Rusya’nın ise Tartus limanındaki üssünü korumaya aldığını görmüyor muyuz?

Mesele başka. Fransa, İngiltere, Almanya sıraya girdi. Koca koca emperyalist devletler birden bire ne oldu da asker, gemi, uçak göndermeye başladı. İngiltere bombalama için parlamentosundan onay istiyor, Almanya İncirlik üssünü kullanmak için çoktan onay aldı bile…

Bu oyun Libya’da görüldü, Yugoslavya’da görüldü. Rusya’nın devreye girmesinden sonra emperyalist ülkeler yeni bir atak geliştirdiler. NATO Türkiye’nin yanında yer aldığını ve korumak için gemi, uçak ve füze göndereceğini karar altına aldı. Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi konusunda NATO onayı ya da kararı olduğuna dair çok ciddi iddialar havada uçuşuyor. ABD ve NATO Türkiye’nin arkasında durduğunu açıkça söylüyor, ABD mülteciler meselesinde Türkiye’ye sahip çıkmış ve para vermiştir.

AKP iktidarı dış politikada dans mı ediyor, yoksa emperyalizmin politikaları doğrultusunda kendi çıkarlarını da zorlayan bir politika mı izliyor? CHP’nin neden sessiz kaldığını ve MHP’nin neden AKP’ci kesildiğini anlayan var mı?

Emperyalizm kağıttan kaplan değildi. Emperyalizm bölgede yenilgiye uğruyor, bölgesel dinamikler galip gelecek gibi saçma tezlerle uğraşmaktan uzak duralım. Bölgesel güçlerin bir kısmı ABD’ci, bir kısmı ise İran-Rusya-Suriye ekseninde davranıyor. Ne yazık ki bölgedeki komünist partilerden çok fazla ses çıkmıyor! Aslında Irak’ta, Kuzey Irak’ta, Suriye’de komünist partilerin yapacağı çok şey var bugün…

Ortadoğu’da zemberek sıkışıyor. Yaşanılanlar dananın kuyruğunun kopacağı bir zamana işaret ediyor. Burada sıkışan bir Kürt başlığı vardır. Bu başlığın nasıl çözüleceğini ise birlikte göreceğiz.

Emperyalizmden uzak durulması ilk söylenmesi gerekendir!