“Edition 101:Özgün Baskı” Seçkisi

ARTNEXT ISTANBUL 2015-2016 sergi sezonunu, IMOGA işbirliğinde önemli bir özgün baskı sergisiyle açıyor. 1 Ekim – 7 Kasım 2015 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide usta Türk sanatçılarımızdan Adnan Turani, Adnan Çoker, Mustafa Ata, Ergin İnan ve Süleyman Saim Tekcan’ın baskı eserlerinden oluşan seçkin bir derleme görülebilir. Artnext İstanbul bu yıl, çağdaş özgün baskı sanatı... View Article

“Edition 101:Özgün Baskı” Seçkisi

ARTNEXT ISTANBUL 2015-2016 sergi sezonunu, IMOGA işbirliğinde önemli bir özgün baskı sergisiyle açıyor. 1 Ekim – 7 Kasım 2015 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide usta Türk sanatçılarımızdan Adnan Turani, Adnan Çoker, Mustafa Ata, Ergin İnan ve Süleyman Saim Tekcan’ın baskı eserlerinden oluşan seçkin bir derleme görülebilir.

Artnext İstanbul bu yıl, çağdaş özgün baskı sanatı alanına öncü bir etkisi olan Süleyman Saim Tekcan’ın vizyonunda kurulan İMOGA Grafik Sanatlar Müzesi işbirliğiyle Adnan Çoker, Adnan Turani, Mustafa Ata, Süleyman Saim Tekcan ve Ergin İnan gibi Çagdas Türk Resim Sanatının önemli isimlerinin eserlerinden oluşan bir özgün baskı seçkisi sunuyor.

Yeni teknolojik imkânların sunduğu olanaklar çerçevesinde, ilk çoğaltıma hazır eseri üretme sürecinin bizzat yaşayan sanatçı tarafından yürütüldüğü, kontrol ve onayının yine sanatçı tarafından takip edildiği ve verildiği, çoğaltım aşamasının atölye tarafından sürdürüldüğü, sonucunda çukur/intaglio baskı, yüksek/rölyef baskı, şablon baskı, monotip, monoprint, litografi /taş baskı gibi geleneksel teknikler ile üretilen eserlerin yine sanatçı tarafından bizzat tek tek onaylandığı, numaralandırıldığı ve imzalandığı bu eserler “fine art print” ya da “sanat baskısı” olarak nitelendiriliyor.

İMOGA, 100’ün üzerinde Türk ve yabancı sanatçıların ürettiği 5000’i aşkın eser ve 30’un üzerinde sanatçının bağış ve satın alma yolu ile koleksiyona katılan 200’ün üzerinde eser ile dünyanın sayılı özgün baskı resim koleksiyonlarından birine sahip.

Sanatçılar Hakkında

Adnan Çoker, 1944-51 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi Zeki Kocamemi Atölyesi’nde çalıştı. Akademi’nin Yüksek Resim Bölümü’nü bitirdi. 1955 yılında Avrupa Konkuru’nu kazanarak Paris’e gitti. Yapıtları düşünce ve eylem olarak etkin bir uç oluşturan Çoker, 26 kişisel sergi açtı, bir çok grup sergisine de katıldı.

Adnan Turani, 1953-59 arası Münih GSA’de Fransız Nagel, Stuttgart GSA’de Henninger ve Willy Baumeister ve Hamburg GSA’de Heinz Trökes’le çalışarak öğrenimini tamamladı. “Estetik, sanat terminolojisi ve plastik sanatlar” alanlarında kitap ve makaleleri yayımlanan Turani’nin resim anlayışı, soyut kurgulu bir etki resmine dayanmaktadır.

Ergin İnan, 1964-1968 yıllarında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü’nde öğrenim gördü. Karl Schlamminger ve Helmut Hungerberg’in öğrencisi oldu.1969’da Salzburg Yaz Akademisi’nde Prof. Emilio Vedova ile çalıştı. Kişisel sergilerinin yanında 1972 yılından beri karma sergilere de katıldı. Sanatçının yapıtlarının bulunduğu kalıcı koleksiyonlar arasında, Ankara ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Müzeleri, Dahlem Museum-Berlin, Haus der Kunst – Munich gibi müzeler sayılabilir.

Mustafa Ata, 1971 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü, Adnan Çoker Atölyesi’nden mezun oldu. İnsan figürünü resimlerinin timeline oturtan, insan konusuyla yola çıkan bir sanatçıdır. Bugüne kadar pek çok ödüle, yurtdışında katıldığı karma sergi ve bienallere, yurt içinde gerçekleştirdiği 36 kişisel sergi ve sayısız gurup sergisine imza attı. Eserleri, yurt içinde ve yurt dışında özel koleksiyon, müze ,devlet ve resmi kuruluşlarda bulunuyor.

Süleyman Saim Tekcan, 50 yıllık bir sanat geçmişini geride bırakan sanatçının birçok eseri dünyaca ünlü koleksiyonlarda yer alıyor. Uzun yıllar Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığını yaptı. Işık Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi kuruluşunda görev aldı. 2004 yılında Türkiye’nin ilk ve tek grafik sanatlar müzesi olan İMOGA’yı kurarak Türk Resim Sanatına önemli bir katkı sağladı.

ARTNEXT ISTANBUL
Çağdaş Sanat Alanı / Contemporary Art Space
Ulaşım: Windowist Tower, Eski Büyükdere Cad. No: 26, Maslak, 34467 İstanbul