Düşürülen Rus uçağı: “Ciddi sonuçlar” için düğmeye mi basıldı?

Düşürülen Rus uçağı: “ciddi sonuçlar” için düğmeye mi basıldı?

Düşürülen Rus uçağı: “Ciddi sonuçlar” için düğmeye mi basıldı?

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, düşürülen SU-24 uçağının Rusya-Türkiye ilişkilerine olası yansımaları hakkında “İlişkilere yansıması hakkında herhangi bir değerlendirme ya da varsayım yapmak şu an için doğru olmaz. Çıkarımlarda bulunmak için resmin tamamını görmek gerekiyor. Şu anda sabırlı olmak gerek. Yaşananlar çok ciddi bir olay. Bütün bilgilere sahip olmadan sadece konuşmak mümkün olmadığı gibi doğru da değil.” derken, düşürülen Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmediğini belirtti. Peskov, “Uçağın Suriye hava sahası sınırlarında, Suriye toprakları üzerinde bulunduğunu kesin olarak biliyoruz” dedi.

NATO’dan gelen açıklamada ”NATO durumu dikkatle izliyor. Türk yetkililerle yakın temas halindeyiz” ifadeleri kullanılırken, NATO’nun konuyla ilgili bugün saat 17.00’de Brüksel’de büyükelçiler düzeyinde acil toplantı yapacağı bildiriliyor. Yapılan açıklamada toplantının NATO’nun “bir üye ülke ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabiliyor” ifadesi kapsamındaki 4. maddesi çerçevesinden ziyade bilgi amacı taşıdığı vurgulanırken durumun kontrolden çıkmasının istenmediği belirtildi.

Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç ise Rus uçağının düşürülmesine ilişkin yayınladığı mesajda “Anlayın artık. Türkiye sözü de, uyarıları da dikkate alınması gereken bir ülkedir. Sabrını test etmeyin, dostluğunu kazanmaya çalışın” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Türkmen Dağı’ndaki cihatçı çetelere karşı Suriye ve Rusya’nın yürüttükleri operasyonda ilerleme kaydettikleri sırada Rus Büyükelçi’yle görüşerek Rus saldırılarının Türkmen köylerini hedef aldığını ve söylemiş ve Rusya’nın Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmesi durumunda bunun “ciddi sonuçlar doğuracağını” ifade etmişti.

Öte yandan, öğle saatlerinde Çanakkale Boğazı’ndan geçen 156 borda numaralı Rus savaş gemisi ‘Yamal’, Akdeniz’e inmek üzere yol alıyor.

Rus savaş uçağının düşürüldüğü Suriye sınırında askeri hareketlilik sürüyor. Yayladağı sınırına tank sevkiyatı yapıldığı gözlendi.

TEPAV Güvenlik Uzmanı Nihat Ali Özcan konuyla ilgili Rus uçağının düşürülmesinin Türkiye için kötü olduğunu, kış mevsimine girerken Rusya’dan gelen doğalgazın kesilmesi gibi karşılıkları olabileceğini belirtti.