Dünya’da güzel şeyler de oluyor: Nepal’e komünist kadın başkan

Uzun zamandır kadın mücadelesi yürüten 54 yaşındaki komünist siyasetçi Bidhya Devi Bhandari Nepal’in ilk kadın başkanı seçildi. Nepal Komünist Partisi (Birleşik Marksist-Leninist) Nepal’deki başkanlık seçimlerini kazandı. Partinin başkan yardımcısı Bidhya Devi Bhandari ülkenin ilk kadın başkanı oldu. Nepal Komünist Partisi – Marksist-Leninist üyesi olan Bidhya Devi Bhandari 327 oy alırken, rakibi 214 oy aldı. Partinin... View Article

Dünya’da güzel şeyler de oluyor: Nepal’e komünist kadın başkan

Uzun zamandır kadın mücadelesi yürüten 54 yaşındaki komünist siyasetçi Bidhya Devi Bhandari Nepal’in ilk kadın başkanı seçildi.

Nepal Komünist Partisi (Birleşik Marksist-Leninist) Nepal’deki başkanlık seçimlerini kazandı. Partinin başkan yardımcısı Bidhya Devi Bhandari ülkenin ilk kadın başkanı oldu.

Nepal Komünist Partisi – Marksist-Leninist üyesi olan Bidhya Devi Bhandari 327 oy alırken, rakibi 214 oy aldı. Partinin başkanı Khadga Prasad Sharma Oli ise 11 Ekim’de Nepal’in başbakanı olmuştu.

1991 yılında Nepal Komünist Partisi’nin Nepal Komünist Partisi (Marksist-Leninist) ile birleşmesi sonucunda kurulan Nepal Komünist Partisi (Birleşik Marksist-Leninist), ülkede monarşinin kaldırılıp 2008 yılında cumhuriyetin ilan edilmesinde büyük rol oynamıştı.

Bhandari, Nepal’deki yeni anayasa tartışmalarında kadın haklarının genişletilmesi ve güvence altına alınması yönünde mücadele ediyordu. Hazırladıkları taslağa göre parlamento üyelerinin üçte birlik kısmının kadınlardan oluşmasını zorunlu koşuyor. Taslaktaki bir diğer öne sürdükleri koşul ise, ülke başkanının ya da başkan yardımcısının en az birisinin kadın olması. Hazırladıkları bu taslak, geçen ay içinde kabul edilmiş ve yürürlüğe sokulmuş oldu.

Nepal Komünist Partisi’nin lideri olan kocası Madan Bhandari’nin 1993 yılında, sebebi hala aydınlatılmamış bir trafik kazasında ölümünden sonra Bidhya Devi Bhandari, ülkesinin önde gelen siyasetçilerinden biri olmuştu. Siyasete girişi öğrencilik yıllarında solcu bir öğrenci sendikasıyla birlikte başladı. Ardından 1980 yılında Nepal Komünist Partisi – ML’ye üye oldu. 2006 yılında ülkesindeki eski Kral Gyanendra karşıtı gösteriler düzenleyerek otoriter rejimin karşısında yer alan Bhandari cumhuriyetin ilanında önemli rol oynamıştı.