Doğuş Holding, Ara Güler'in arşivine el koydu

Ara Güler arşivine, Doğuş Holding tarafından el konulurken esas amaç İstiklal Caddesi'ndeki ranttan pay almak mı?

Doğuş Holding, Ara Güler'in arşivine el koydu

Türkiye’nin, özellikle de İstanbul’un son 70 yılının görsel hafızasını barındıran fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in arşivi artık Ferit Şahenk’in sahibi olduğu Doğuş Holding’de. Holdingle Ara Güler arasında işbirliği ve ortaklık sözleşmesi 18 Kasım’da imzalandığı öğrenildi.

Böylece, Türkiye’nin ve özellikle de İstanbul’un son 70 yılının görsel hafızasını barındıran Ara Güler’in arşivine Doğuş Holding el koymuş oldu. Sözleşme için Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in bizzat çaba harcadığı ifade ediliyor. Ara Güler’i anlaşmayı imzalamaya ikna edenin ise Doğuş’un “solcu” avukatı Fikret İlkiz olduğu belirtiliyor. İlkiz aynı zamanda Cumhuriyet gazetesinin de avukatlığını yapıyor.

Arşivin tüm hakları kurulacak şirkete devrediliyor

Ara Güler’in kişisel fotoğraf arşivinin yanı sıra Ara Kafe’nin bulunduğu bina da kurulacak şirkete devrediliyor. Güler, kurulacak şirkette sadece yüzde 40 pay sahibi olacak. Bu, şirkette Güler’in yüzde 40 söz sahibi olması anlamına geliyor. 3 milyon avro değer belirlenen ve kendisinin fotoğrafçılıkla ilgili malzemeleri ve arşivi ile 7 adet bağımsız bölüme sahip binadaki taşınmazının ayni sermaye olarak konulması karşılığında, Ara Güler’e aylık 50.000 TL huzur hakkı ödenecek. Kısaca Güler, kendisi ve mirasçıları açısından sonuçta aylık 50.000 TL huzur hakkı karşılığında tüm edinimini şirkete ve dolayısıyla Doğuş’a devretmiş oldu.

Şirket, rant planının parçası mı?

Sözleşmede belirtilen amaçların gerçekleşmesi için neden bir vakıf değil de şirket kurulmasına karar verildiği sorusuna ise yanıt verilemiyor. Türkiye için çok önemli bir görsel bellekle bir holding neden ilgileniyor, bir milyon diayı barındıran bu görsel bellek ranta mı kurban edilecek sorusu da yanıtsız kalıyor.

Ancak sözleşmenin bir maddesi bu açıdan dikkat çekici. Sözleşmeye göre, Ara Güler’in ölümü halinde Güler’in taşınmazları hakkında tasarruf hakkının kullanılmasında Doğuş serbestçe karar verebilecek. İstiklal Caddesi üzerindeki pek çok tarihi binanın ve işletmenin yerini alışveriş merkezleri ve lüks işletmelere bırakarak tarihi dokunun yok edildiği bir dönemden geçerken Doğuş Holding amacının Galatasaray’daki Güler Apartmanı’nı olduğunu düşünmek için elimizde fazlasıyla tecrübe var.