Dışişleri’nden Rusya’ya "uyarı"

Türkiye, Rusya’yı Suriye’deki Türkleri hedef aldığı gerekçesiyle suçlayarak, “ciddi sonuçları olur” ifadesiyle tehdit etti.

Dışişleri’nden Rusya’ya

Türkiye, Rusya’yı Suriye’deki Türkleri hedef aldığı gerekçesiyle suçlayarak, “ciddi sonuçları olur” ifadesiyle tehdit etti.

Dışişleri Bakanlığı, Rus saldırılarının Türkmen köylerini hedef aldığını ve söyleyerek, Rusya’nın Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmesi durumunda bunun “ciddi sonuçlar doğuracağını” söyledi.

Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrei Karlov ile Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıda Türkiye, Rusya’dan Suriye’nin Türkiye sınırındaki askeri operasyonlarını durdurmasını istedi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Rusya’nın yaptığının teröre karşı savaştan ziyade Türk köylerini bombalamak olduğunu ve bunun ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirttik.” dendi.

Dışişleri Bakanlığı, Yayladağı’na yakın olan Bayırbucak mevkiindeki Türkmen köylerinin Rusya’nın ağır bombardımanı altında olduğunu söyleyerek Rusya’yı ayrıca IŞİD’le savaşan Suriyeli Kürtlere silah yardımı yapması nedeniyle de uyardı.

Tayyip Erdoğan’ın, Rusya’nın Suriye konusunda artan etkisinden duyduğu rahatsızlık bilinirken, AKP Hükümeti, Esad güçlerine karşı savaşan Suriyeli Türkmenlere desteğini açıklıyordu.

Bayırbucak’takiler kim?

Suriye Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci, Rusya ve Suriye’nin operasyon yaptığı bölgede yoğun bir sivil nüfus olmadığını söylerken, Suriye Türkmenlerinden Avukat Ali Öztürkmen de “Türkmen sivil halkın büyük bölümü Suriye ordusunun kontrolünde olan bölgede yaşıyor. Diğer yerlerde de El Nusra gibi cihatçı gruplar var” demişti.

ABC gazetesinden Ömer Ödemiş’in haberine göre de Suriye Ordusu kara ve hava güçleri ile Rus uçaklarının operasyon düzenlediği yerlerin ve vurduğu hedeflerin, sıradan Türkmen köyleri ve Türkmenler değil, önemli bir kısmı El Kaide ve El Nusra cephesine katılan Alevi köylerine saldırarak katliamlar ve yağmalar yapmış, bazı Türkmen grupların üs ve karargâh olarak kullandığı yerleşim bölgeleri olduğu söylenmişti.