Dink soruşturmasında gözaltına alınan polisler serbest

Hrant Dink suikastine göz yuman polisler serbest kalırken, Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek Celalettin Cerrah'ı suçladı.

Dink soruşturmasında gözaltına alınan polisler serbest

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin olarak sürdürülen kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin soruşturmada gözaltına alınan polisler serbest bırakıldı.

Geçen yıl soruşturma kapsamında ifadesi alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı bugün yeniden savcılığa çağrıldı. Sarı’nın cinayete ilişkin ikinci kez ifadesinin alınacağı öğrenildi. Sarı, Dink’in öldürülmesinde geçen yıl tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilirken cinayeti önlemekle yükümlü olduğu, buna rağmen Dink’in yaşam hakkını korumadığı ifade edilmişti.

Aynı soruşturma kapsamında, Savcı Kökçü, soruşturmada elde ettiği yeni delil ve tespitler doğrultusunda, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, eski EGM İstihbarat Dairesi Teknik Şube Müdürü Yunus Yazar, eski EGM İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Coşkun Çakar, Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, eski EGM İstihbarat Daire Başkanlığı C-2 Büro Amiri Yılmaz Angın, eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcıları Bülent Demireleski ve Osman Gülbel ile polis memurları Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya hakkında gözaltı kararı almıştı.

“Adam öldürmeye yardım” ve “örgüt adına suç işlemek” suçlarından tutuklanmaları istendi

Savcı Kökçü’nün bu kişilerle ilgili gözaltı kararını, “kişiyi tasarlayarak kasten öldürmeye yardım, resmi belgede sahtecilik, resmi belgenin yok edilmesi ve gizlenmesi” suçlarından aldığı öğrenilirken, bu soruşturma kapsamında tutuklu bulunan eski EGM İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve eski Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir ile polis memurları Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit’in de yeni deliller doğrultusunda tutuklu bulundukları cezaevinden adliyeye getirtilerek ek ifadelerinin alınmasına karar verilmişti.

Haklarında gözaltı kararı verilen 9 emniyet görevlisinden beşi gözaltına alınmalarının ardından daha önce aynı soruşturmadan tutuklanan polis memurları Muhittin Zenit, Özkan Mumcu, Ercan Demir ve eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile birlikte “tasarlayarak adam öldürmeye yardım etmek” ve “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlarından tutuklanmaları talebiyle sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Ramazan Akyürek Cerrah’ı suçladı

Dink soruşturmasında gözaltına alınan polisler serbest 2Öte yandan, Hrant Dink suikasti soruşturması kapsamında, “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan tutuklanan dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in ifadesinde eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ı suçladığı ortaya çıktı.

Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, Dink öldürüldüğünde Trabzon Emniyeti’nin başında Reşat Altay, İstanbul Emniyeti’nin başında Celalettin Cerrah’ın bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Dink’in açık tehditlere maruz kaldığı normal vatandaşlar gibi, İstanbul Emniyeti ve istihbaratının da bilgisi dahilindedir.” İstanbul Eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ı suçlayan Akyürek, Trabzon Emniyeti’nin İstanbul’a gönderdiği yazıya değinerek, “Bu yazıdan silahlı eylemin anlaşılacağı çok açıktır. Anlaşılmayan bir durum varsa İstanbul’un bu durumu Trabzon’a sorması gerekirdi” dedi.

Akyürek, “Benim Ogün Samast’tan hiçbir şekilde haberim olmadı. Cinayetin Yasin Hayal tarafından işleneceğinden haberim vardı. Haber elemanının cinayete ortak olacağını bilmiyordum. Cinayet büro da bunu bilmiyordu. Cinayet esnasında orada bulunduğu ve cinayete gözcülük yaptığı iddia edilen ve benim elemanlarım olduğu iddia edilen, soruşturma savcısı tarafından da şahsıma gösterilen iki-üç kişinin açığa çıkarılmasını ben de istiyorum” şeklinde ifade verdi.