Dink iddianamesi, sonunda mahkemeye gönderildi

Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olan kamu görevlileri hakkında hazırlanan ve daha önce iki defa iade edilen iddianame başsavcılık tarafından onaylanarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Dink iddianamesi, sonunda mahkemeye gönderildi

Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmali olan kamu görevlileri hakkında hazırlanan ve daha önce iki defa iade edilen iddianame başsavcılık tarafından onaylanarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İddianamede İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Hrant Dink ana davası ile birleştirme talebi yer alıyordu. Ancak başsavcılık iddianameyi terör suçlarına bakan 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Savcı Gökalp Kökçü’nün hazırladığı iddianamede mevcut Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in de yer aldığı 26 kişi şüpheli olarak yer alıyor.

Başsavcılık daha önce iki kez iade etmişti

İddianame daha önce Başsavcıvekili ile Savcı arasında iki kez gidip gelmişti. Savcının üçüncü kez gönderdiği iddianame bu kez Başsavcıvekili tarafından onaylanarak mahkemeye gönderildi. İddianame Savcının birleştirilmesini istediği mahkemeye değil başka mahkemeye gönderildi. Suçlamalar arasında silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek suçunun da bulunduğu ifade edildi.

Ancak Savcı Kökçü, iddianamenin İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ana dava ile birleştirilmesi talebiyle gönderdiği belirtilmişti. Başsavcıvekilliği, bu talebe rağmen iddianameyi terör davalarına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkemenin kabul ya da ret kararı vermesi için 15 günlük süresi bulunuyor. Mahkeme iddianameyi kabul etmesi durumunda kendisi de dosyanın ana dava ile birleşmesine karar verebileceği belirtildi.

İddianamenin Başsavcıvekilliği ve Savcılık arasında gidip gelmesine, şüphelilerden İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, eski emniyet müdürü Reşat Altay ve eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in iddianameden çıkarılmasının istendiği ileri sürülmüştü.

Şüpheliler arasında eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, cinayet döneminde İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler de bulunuyor.