Dinazorlar çok hızlı evrimleşmiş

Yeni bir çalışma, dinazorların düşündüğümüzden çok daha hızlı evrimleştiklerini ileri sürdü.

Dinazorlar çok hızlı evrimleşmiş

Yeni bir çalışma, dinazorların düşündüğümüzden çok daha hızlı evrimleştiklerini ortaya koydu. Çalışmaya göre, “ön-dinazorlar”dan dinazorlara geçişin 5 milyon yıldan daha kısa sürdüğü düşünülüyor. Bu daha şimdiye kadar kullanılan evrim süreci takvimlerinden 10 milyon yılın atılması demek.

Unusual Bilimler Akademisi Çalışmaları dergisinde yayınlanan çalışma, bazı önemli erken dönem dinazor fosillerinin yaşlarını yeniden incelemiş. Arjantin’deki Buenos Aires Üniversitesi’nden paleontolog Claudia Marsicano’nun başında olduğu araştırmacılar, Arjantin’deki Chañares Oluşumu içerisinde bulunan bu hayati fosillerin daha önce yanlış tarihlendirildiğini iddia ediyorlar.

chanares

Chañares, hem dinazorların hem de evrim tarihinde daha öncelerde yer alan dinazoromorfların fosillerinin barındırması ve böylece araştırmacıların evrim çizgilerini takip edebilemeleri nedeniyle önemli kabul ediliyor. Dinazoromorflar, bir kaç önemli istisna ile birlikte dinazorlarla fazlasıyla benzeşiyorlar ancak onlardan daha küçükler. Bu farklılıkların en dikkat çekeni, geç dönem dinazorlarındaki ‘spheroidea’ kalça eklemlerine sahip olmamaları. Milyonlarca yıl bir arada yaşamalarına rağmen gerçek dinazorlar nihayetinde atalarını elemişlerdi.

Marsicano, “Diğer havzalarda, dinazorlar tarafından hakim olunan dinazor öncülleri, erken dönem dinazorlar ve faunalar hep bir arada ve kullanışlı olacak şekilde aynı yerde bulunmuyorlar. Ancak Chañares Oluşumunu da kapsayan havzada, tüzlerce metrelik tortularda zamanı geriye doğru takis edebiliyorsunuz. Bu nedenle, hata payı çok az çünkü tüm tarihi tek bir havzada görüyorsunuz” diyor.

Bu fosilleri barındıran kayaların mümkün olan en doğru şekilde tarihlendirilmesi için, Marsicano ve ekibi havzadan örnekler alarak volkanik patlamalardan kalan zirkon kristallerini çıkartmak için parçaladılar. Daha sonra kristaller içerisindeki uranyumun kurşuna tam oranını hesapladılar. Bu kristallerdeki uranyum zaman içerisinde bilinen bir hızda kurşuna bozulduğu için araştırmacılar bu iki element arasındaki orana dayanarak kayaların yaşlarını tam olarak hesaplayabiliyorlar.

Chañares’in data once düşünüldüğünden 5-10 milyon yıl daha genç olduğunu gösteren araştırmacılar, böylece ön-dinazorların da daha genç olduğunu ortaya koymuş oldu. Bu durum, dinazorlara da ortaya çıkmak için daha az zaman bırakmış oldu.

Marsicano Nature dergisine yaptığı açıklamada, “Ortaya çıkmaları ve çeşitlenmeleri oldukça hızlı olmuş. Oldukça başarılı şekilde evrimleşmişler.” diyor.