Depodaki Türkiye Tarihi

Türkiye tarihinden çarpıcı fotoğraflar bir arada… Depo Photos Arşivi’ndeki 600 bin fotoğraftan seçilen 75 özel fotoğraf ile Türkiye tarihine görsel bir bakış sergisi 14 Ekim 2015 Çarşamba günü açılıyor.  “Taçsız Kral” Metin Oktay’ın gol kralı tacıyla omuzlara alınışı, 12 Eylül sonrası siyasi mahkûmlarla tıka basa dolu Mamak Cezaevi koğuşları, Anıtkabir’in inşaatının sürdüğü yıllar, 1930 Türkiye... View Article

Depodaki Türkiye Tarihi

Türkiye tarihinden çarpıcı fotoğraflar bir arada… Depo Photos Arşivi’ndeki 600 bin fotoğraftan seçilen 75 özel fotoğraf ile Türkiye tarihine görsel bir bakış sergisi 14 Ekim 2015 Çarşamba günü açılıyor.

 “Taçsız Kral” Metin Oktay’ın gol kralı tacıyla omuzlara alınışı, 12 Eylül sonrası siyasi mahkûmlarla tıka basa dolu Mamak Cezaevi koğuşları, Anıtkabir’in inşaatının sürdüğü yıllar, 1930 Türkiye Güzellik Yarışması finalistleri, Soma maden faciası, Hababam Sınıfı filminin ünlü kopya sahnesi…

Olympus Galeri, oldukça zengin bir fotoğraf arşivinden seçilen, çok özel karelerin yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yapacak. Türkiye’de ciddi eksikliği hissedilen editöryal görsel arşiv konusundaki açığı kapatmak amacıyla kurulan ve arşivinde Osmanlı’dan günümüze 600 binin üzerinde yüksek çözünürlüklü görsel bulunan Depo Photos arşivinde yer alan seçme fotoğraflardan oluşan “Depodaki Türkiye Tarihi” sergisi, 14 Ekim – 17 Kasım 2015 tarihlerinde izleyicisiyle buluşacak.

 Türkiye’nin yeni görsel DEPO’su

Depo Photos Başkanı Abdurrahman Antakyalı, Türkiye’nin görsel tarihine ulaşabilmede en önemli kaynak olma hedefiyle yola çıktıklarını ve bu yolda önemli mesafe aldıklarını söylüyor. Antakyalı, üç yıla yaklaşan bir çalışma sonucunda ilk etapta 250’ye yakın önemli foto muhabiri, belgesel fotografçı ve koleksiyonerlerin siyasetten magazine, spordan sanata 25 milyondan fazla fotoğrafını inceleyerek bir milyon karenin üzerinde dev bir fotoğraf arşivi oluşturduklarını ifade ediyor.

Antakyalı, ajans çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaşıyor: “Editörlerimizin özenli çalışmaları sonucu, daha önce gün yüzüne çıkmamış, hiçbir yerde yayınlanmamış yüz binlerce kare film taranarak dijital ortamda arşivlendi ve bunların 600 bini online sisteme aktarıldı. Yazılım ekibimizin özel olarak yazdığı arşiv programı sayesinde kullanıcılarımız aradıkları görsellere kolayca ulaşabiliyor. Depo’da sadece geçmiş değil, bugünün de birbirinden yetenekli isimlerin vizörlerinden fotoğraflar yer alıyor. Medya dünyasının önemli kuruluşlarının içerik abonesi olduğu ajansımız, görsel araştırmalarında danışmanlık ve editörlük hizmeti veriyor, özellikle fotograf alanındaki eğitim çalışmalarını destekliyor.”

Fotoğrafçılar

Sergide fotoğrafları yer alan Depo Photos foto muhabirleri ve katkı sağlayan meslektaşları: Hüseyin Ezer, Mehmet Biber, Ergin Konuksever, Sökmen Baykara, Sami Pekşirin, Güngör Özsoy, İsmail Şenyüz, Hikmet Tanılkan, Rıza Ezer, Ergun Çağatay, Coşkun Aral, Ramazan Öztürk, Adil Gümüşoğlu, Bülent Hiçyılmaz, Ümit Turpçu, Fahir Arıkan, Yıldırım İncealemdaroğlu, Mustafa Seven, Eser Erenler, Yusuf Aslan, Mehmet Emin Al, Zeki Yavuzak, Nazım Serhat Fırat, Yasin Akgül, Furkan Temir, Halit Onur Sandal, Tuncer Ömer Kuşçu, Çağdaş Erdoğan, Sinan Targay, Mürsel Çoban ve Cengiz Kahraman Koleksiyonu.

Fototrek – Olympus Galeri, Beyoğlu İstanbul