Demirtaş’tan ‘düzeltme’ geldi

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ile milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat ve Celal Doğan’dan gelen başkanlık açıklamaları sonrasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan düzeltme geldi.

Demirtaş’tan ‘düzeltme’ geldi

Önce HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve ardından milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat ve Celal Doğan’dan gelen başkanlık açıklamaları sonrasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan düzeltme geldi.

Demirtaş, “Türkiye’nin yeni Anayasa’ya ihtiyacı var. Tartışmanın Başkanlık sistemi üzerinden yapılması yanlıştır. Güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistemle, güçlendirilmiş yerinden yönetim istiyoruz. Başkanlık tartışması konusunda tutumumuzu değiştirecek hiçbir şey görmüyorum” dedi.

“Partimizin tutumu, yaklaşımını değiştirecek herhangi bir yeni gelişme yoktur”

Diyarbakır’da gazetecilerle bir araya gelen ve sorularını yanıtlayan Selahattin Demirtaş, Türkiye’nin özgürlükçü, sivil, demokratik yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ifade ederek ülkenin Kenan Evren anayasasından kurtulması gerektiğini belirtti. Demirtaş, “Ama tartışmanın başkanlık üzerinden yapılması yanlış bir yaklaşımdır. Şu anda Kenan Evren anayasasının tek eksiği başkanlık sistemi mi? Her şey doğru düzgün de, bir başkanlığı mı eksik anayasanın? O nedenle anayasada tartışılması gereken asıl önemli mevzular temel insan hakları, özgürlükler konusudur. Bu konudaki yaklaşımların öne çıkması lazım. Hangi parti bu konuda ne söylüyor? Bizler onu duymak isteriz.” dedi.

“Güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistem ve yerinden yönetim modeli önerdik”

Türkiye’nin idari yapılanmasına ilişkin önerilerini önceki Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na resmi olarak sunduklarını hatırlatan Demirtaş, “Biz güçlendirilmiş demokratik bir parlamenter sistem ve güçlü yerinden yönetim modeli önerdik. Partimizin bu konudaki tutumunda herhangi bir değişiklik yok. Partimizin tutumu, yaklaşımını değiştirecek herhangi bir yeni gelişme de yoktur” dedi.

Anayasayı tartışmaya hazır olduklarını, kurulması halinde bir Anayasa Uzlaşma Komisyonunda görev almaya hazır olduklarını dile getiren Demirtaş, “Dediğim gibi bütün maddelerini biz daha güçlü bir demokrasi ile nasıl buluşturabiliriz? Buna bakarız. Bunun dışında tartışmalara girmenin anlamı yok ve dediğim gibi Türkiye’nin darbe anayasasından kurtulması için de herkesin biraz kendini merkeze koymaktan vazgeçmesi lazım. Biz parti olarak PM ve merkez yönetim kurulunda da bütün bu konuları tartışacağız, değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

“Çözüm parlamentonun işi, 2 partinin değil”

“Çözüm sürecini buzdolabına koyanlar, şu 6 ay içerisinde neredeyse bin 500 insanın ölümüne yol açtılar” diyen Demirtaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bunun neden yapıldığı çok iyi ortaya çıktı. Oylarını arttırmak için, kendilerini toplum nezdinde vazgeçilmez, tek bir iktidar alternatifi sunmak için bunları yaptılar. Fakat bir yandan da yeniden çözüm sürecine dönülmesi için yolunu hep birlikte açmamız gerekiyor. Yeni parlamento çözüm sürecini acilen gündemine almalıdır ve parlamento çözümün merkezinde olmalıdır, partiler değil. Parlamentonun kendisi çözümün merkezi haline gelmelidir. Sadece 2 partinin çözüm sürecini yürütmesi sonuç almayabilir.”

Çatışmasızlık, ateşkes çağrısı

Karşılıklı çatışmasızlık ve ateşkes pozisyonuna dönülmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Çatışmalar bir dursun, silahlar sussun, yeniden parlamento çözüm sürecini gündemine almalı ve hızlı bir şekilde, toplumu da oyalamadan, şeffaf bir şekilde hiç bir muhatabı ve aktörü dışlamadan, bir kaç ay içerisinde etkili sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum. Yeter ki samimiyet ortaya konsun” diye konuştu.

Açıklamalarına, “Seçim dönemi, seçim öncesi yaşananlar, bütün bunların hepsi bir kalemde silinecek şeyler değil” diye devam eden Demirtaş, “AKP’nin geçmiş dönemlerde suçları var, günahları var. Topluma karşı işlediği suçlar var, mutlaka topluma karşı hesabını vermesi gereken mevzular var. Bunlardan da vazgeçmeden, bir yandan demokrasi mücadelesini sürdürürken, parlamento içi ve dışında, bir yandan da barış için diyalog kanallarını açık tutması lazım” dedi.

“Kamu güvenliği için herkesin ders çıkarması gerekiyor”

Kamu güvenliğinin halkın güvenliği olduğunu, halkın güvenliğini tehdit ederek kamu güvenliğinin sağlanamayacağını kaydeden Demirtaş, güvenliği sağlayacak en etkili şeyin, demokrasi ve özgürlükler olduğunu ifade etti. Hükümet bu alandan saptığı için kamu güvenliğinin bozulduğunu söyleyen Demirtaş, diyalog kanallarının yeniden açılması gerektiğini belirtti. “Yeni dönemin AKP tarafından, bir güç zehirlenmesi olarak ele alınmayacağını umut ediyorum” diyen Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Yani yüzde 49 oy alınca istediğinizi yapamazsınız. Biz varız bu ülkede, yapacağınız her türlü baskı ve zulüm politikasına karşı direnebilecek, göğüs gerebilecek büyük halk kitleleri vardır. AKP’nin bunu unutmaması lazım. AKP bunları bir güç zehirlenmesi ve kibirle ele alırsa, geçmiş dönemde ne yaşadıysa kısa sürede aynısını yaşar.”

Demirtaş, “Silahların tümüyle devreden çıkacağı bir atmosfer istiyoruz. Partiler seçimde çatışma ortamından elbette etkilendi. Ancak biz çatışma ve hendeklerin olduğu yerden değil, Batıda oy kaybettik. Tespitlerimize göre HDP seçmeni sandığa gitmedi” dedi.

“CHP’nin inisiyatif alması lazım”

CHP’ye seslenen ve “CHP’nin inisiyatif alması lazım. Karnından konuşarak değil, projesini ortaya koymalı” diyen Demirtaş, Abdullah Öcalan ve KCK’nin dışlanarak bir çözümün sağlanamayacağını da sözlerine ekledi. Demirtaş, “Öyle HDP milletvekili adaya gidecek, gelecek konuşacak, böyle bir mekanizma da artık doğru değil. Şeffaf, açık bir çözüm heyeti olmalı. Parlamento sorumluluk üstlenmezse HDP heyeti bin defa İmralı’ya gitse ne yazar. Çözüm çıkmaz” diye konuştu.