Demirtaş: Ne hendeği, ne barikatı…

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi'nin Olağanüstü Genel Kurulu'nda konuştu.

Demirtaş: Ne hendeği, ne barikatı…

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Ne hendeği, ne barikatı. Mevzu oralara kadar küçümsenemez. Hendekteki, barikattaki direnişin nedeni; faşizme karşı katliama karşı duruş ve direniştir” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) iki gün sürecek olan Olağanüstü Genel Kurulu, bugün Diyarbakır’da, Kayapınar Spor Tesisleri’nde başladı.
Kongreye, DTK eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eşbaşkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek, HDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) eşsözcüleri Ertugrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ile çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

Özyönetim ve hendekler

Selahattin Demirtaş, yaptığı konuşmada, HDP’nin kurulduğu ilk günden bu yana özyönetim, özerkliği parti programının bir parçası olarak kabul ettiğini, bunun seçim beyannamelerinde de yer aldığını belirterek, şunları söyledi:

“Özyönetim küçümsenecek bir mevzu değildir. Köle gibi mi yaşayacaksınız, özgür insan olarak onurunuzla mı yaşayacaksınız? Bu ikisi arasındaki bir tercihtir. Ne hendeği, ne barikatı. Mevzu oralara kadar küçümsenemez. Hendekteki, barikattaki direnişin nedeni; faşizme karşı katliama karşı duruş ve direniştir.

Özerklik eşittir hendek, barikat değildir. Birileri bunu kabul etmiyorsa, tartışmayı, tartıştırmayı, aklınızdan bile geçirmeye izin vermiyorsa ve bunu aklından geçirenleri ben tututklayacağım, katledeceğim, diz çöktüreceğim diyorsa, barikat, hendek çok değil. Ne yapacaklar başka, bir yol göstersinler.
Diyecekler ki öz yönetim, özerklik, kardeşim işte bunları siyasette oturup tartışalım, bunların hepsi siyaset yoluyla çözülsün. Amenna, biz bunun için varız. 2 buçuk yıl neyi tartıştık? Tartışmaya çalıştık? Dolmabahçe mutabakatı, demokrasinin önünü açacak, tartışmanın, müzakerenin yol haritasıydı.”

Dicle: Özyönetim hakkımız

Kongre’de konuşan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ise, “Özyönetim talebimiz hakkımızdır. Tarihten gelen ilk doğal hakkı Kürt halkı kullanacak. Hiçbir güç buna engel olamayacak” dedi.

Daha Alparslan Anadolu topraklarına yeni geldiğinde Kürtler’in beylikler halinde yaşadığını dile getiren Dicle, şöyle devam etti:

“Mervaniler vardı. Kürtler’le ittifak yaparak Anadolu’ya girmişler. Kendi kendini yönetme haklarında saygılı olmuştur. Yavuz Sultan Selim ancak Kürtler’le ittifak yaparak, Avrupa’ya yönelebileceğini anlamıştır.

Çatışma son yüz yılda yaşanmıştır. O da Kürtlerin en doğal hakkının kabul edilmemesidir. Kürtlerin haklı talebi, ezildiği zaman olmuştur. Tarihten bir ders çıkararak Kütlerle Erzurum’da, Amasya’da ittifak kurmazsa, ilk meclise elbiselerle girmesine izin vermeseydi, ittifak kurulmasaydı böyle olmazdı.”