Davutoğlu'ndan AB masalları

Brüksel’de yapılan Türkiye-AB Zirvesi’ne Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldı. Toplantının konusu AB’nin mülteciler nedeniyle uğraştığı sorunların Türkiye’ye devredilmesi olmasına rağmen Davutoğlu’nun yeni bir “AB masalı” açmaya hevesli olduğu görülüyor. Mülteci krizinin ele alındığı AB-Türkiye zirvesi öncesi konuşan Davutoğlu, “Bugün Türkiye’nin AB süreci için tarihi bir gün. Bugün AB liderleriyle beraber kıtanın geleceğini tartışacağız. Bu yeni başlangıç... View Article

Davutoğlu'ndan AB masalları

Brüksel’de yapılan Türkiye-AB Zirvesi’ne Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldı. Toplantının konusu AB’nin mülteciler nedeniyle uğraştığı sorunların Türkiye’ye devredilmesi olmasına rağmen Davutoğlu’nun yeni bir “AB masalı” açmaya hevesli olduğu görülüyor.

Mülteci krizinin ele alındığı AB-Türkiye zirvesi öncesi konuşan Davutoğlu, “Bugün Türkiye’nin AB süreci için tarihi bir gün. Bugün AB liderleriyle beraber kıtanın geleceğini tartışacağız. Bu yeni başlangıç nedeniyle tüm AB liderlerine teşekkür etmek istiyorum. Bu, yeni bir sürecin başlangıcı” ifadesini kullandı.

Zirvenin açılışında konuşan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, “AB olarak hem Türkiye’ye hem de bölgedeki mültecilere yardım etmeye devam edeceklerini” söyledi. Tusk, bu yıl içinde yaklaşık 1.5 milyon insanın yasa dışı yollarla Avrupa girdiğini söyledi.

Yine AB havucu mu geliyor?

Zirvede Tusk’ın ardından söz alan Başbakan Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları:

-Metninizdeki bir cümleyi çok beğendim: Katılım sürecini yeniden canlandırma

-Ankara ve Paris’te olanlara karşı durmak zorundayız.

-Sadece göç konusunu değil, ‘birleşik Avrupa’ emelini konuşacağız. Bunun ötesinde bu büyük ideali nasıl yeniden canlandıracağız. Bu ekonomik krizle jeopolitik sorunlarla nasıl başa çıkacağız buna bakacağız.

-Sizler hepiniz bir aile olarak Türkiye’yi de ailenin bir üyesi olarak görüyorsunuz.

-Yüzde 97 oranında temsile sahip olan bir parlamentomuz var Türkiye’de. Burada karşınızda yüzde 49,9 oy almış bir partinin başkanı olarak bulunuyorum. Türkiye’de çok dinamik bir demokrasi var. Temsil oranı çok yüksek bir parlamento var.

-Yarın da güvenoyu alacağız. Yarınki TBMM’deki teşekkür konuşmamda sizin de selamınızı söyleyeceğim.

-Bu toplantıyı yılda iki kez yapmak da Türkiye-AB ilişkilerinde yepyeni bir sayfa açılması anlamına gelir.

-Ankara’dan açık bir mesaj vermek istiyorum: Biz bir Avrupa halkıyız. Kıtanın kaderi hepimizin ortak konusudur ve Türkiye bu konuda elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır.

-Türkiye daima aileye olumlu katkıda bulunan bir aile mensubu olacaktır.

Vizesiz seyahat geliyor

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan zirve sonunda yayımlanması öngörülen ortak bildirinin son taslağına ilişkin görüşmeler dün gece tamamlanmıştı.

AB adına 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının Türkiye adına ise Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılacağı zirvede nihai onay verilecek belgeye göre, Türk vatandaşları Ekim 2016’dan itibaren Avrupa’ya vizesiz seyahat gerçekleştirebilecek. Ancak bunun için geri kabul anlaşmasının uygulanması şart koşuluyor. Geri kabul anlaşması (GKA), temel olarak, Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden kaçak göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesini öngörüyor.

Yeni fasıllar açılacak mı?

Zirvede gündemi belirleyecek diğer bir konu da durma noktasına gelen üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması. Fasıllar üzerindeki vetoların kaldırılması ve yeni fasılların açılması Türkiye açısından öncelik taşıyor.

Türk tarafı, enerji (15. fasıl), ekonomik ve parasal politikalar (17. fasıl), yargı ve temel haklar (23. fasıl), adalet, özgürlük ve güvenlik (24. fasıl), eğitim ve kültür (26. fasıl) ile dış, güvenlik ve savunma politikaları (31. fasıl) olmak üzere 6 faslın açılmasını istiyor.

14 Aralık 2015’te, ekonomik ve parasal politika başlıklı 17. faslın açılacağı kaydedilen taslakta, “Buna ek olarak Komisyon, üye ülkelerin pozisyonlarına bağlı olmaksızın, 2016’nın ilk çeyreğinde bazı fasılların açılması için çalışmalarını tamamlayacak” deniliyor.

Taslak belgede hangi fasıllarla ilgili çalışmaların tamamlanacağı belirtilmiyor.

Sığınmacılar için 3 milyar euro

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için finansman sağlanması da taslak kararlarda yer alıyor. Belgede, “AB, başlangıç olarak 3 milyar euro kaynak sağlayacak” deniliyor. AB iki yıllık bir süre için bu paranın sağlanmasını isterken Türkiye, yıllık olarak verilmesi taraftarı. Görüşmeler neticesinde metne “başlangıç olarak” ifadesinin eklenmesi bu açıdan önem taşıyor.