Davutoğlu’na karşı AKP’yi savunmak!

Davutoğlu’na karşı AKP’yi savunmak!

Tabi ki Oral Çalışlar.  Bu denli bilge, bu denli tarafsız, bu denli “akil adam” başka kim olabilirdi ki ?

Başbakan Davutoğlu geçen hafta Van mitinginde halkı tehdit etmişti, “bizi seçmezseniz beyaz Toroslar dönemi başlar” diye.  Bu sözlere neden tehdit yakıştırması yapıldı? Çünkü herhangi biri değil, vesayeti kendi elleriyle kaldırıp “sivilleşmiş” bir hükümetin başındaki başbakan söylüyordu. Hükümetin başında Davtuoğlu, devletin başında Erdoğan, MİT’in başında Fidan varken “beyaz Toroslar geri gelir” demek, aslında “beyaz Torosları getiririz” demektir.

Davutoğlu’nun bu sözleri pek çok insanda dehşet ve tiksinti uyandırırken, Oral Çalışlar’da bambaşka hislere yol açmış. Bugünkü yazısından anlaşıldığı kadarıyla Çalışlar, Davutoğlu’na biraz bozulmuş!

“Bunca yıllık  imanlı AKP destekçisi nasıl olur başbakana bozulur” demeyin, olmuş. Ama o meşhur film repliğinde olduğu gibi “hele bir sorun bakalım niye olmuş?”

Çalışlar, Davutoğlu’na “AKP’ye haksızlık yaptığı için” bozulmuş! Bakın ne diyor Çalışlar :

Davutoğlu, Ak Partinin oyunun azalması durumunda, devlet içerisindeki terör çetelerinin yeniden ortaya çıkacağını iddia ediyor. Yani derin güçlerin yeniden meseleyi sabote edebileceğini söylüyor.

Böylesine tehdit edici, korkutucu bir dil kullanmak yanlış. Türkiye, 13 yılda devlet içindeki derin güçlerin büyük ölçüde tasfiye olduğu bir süreçten geçti mi, geçmedi mi? Davutoğlu’nun sözleri, AKP’nin başından beri savunduğu, devletin demokratikleştirildiği iddiasının inandırıcılığını ortadan kaldırıyor. Çözüm sürecinde bugün bir kırılma yaşansa da önemli kazanımlar elde edildiği, toplumun barışın tadını aldığı gerçek mi değil mi? “Biz gidersek çeteler gelir” saptaması, Türkiye’deki değişimi ve birikimi de yok saymak anlamına gelmiyor mu?

Çalışlar, yeni tür döneklere benzemez, işini incelikli yapıyor. Özetle, AKP hükümetinin başındaki adama, Davutoğlu’na “AKP’ye haksızlık etme birader” diyor. Ancak, bu işlerin ustası olduğu için, o kadar dengeli bir üslup kullanıyor ki okuyucuda “devlet içinde çözüm sürecini sabote etmek isteyen AKP karşıtı bazı çeteler de olabilir” psikolojisini de yaratmayı başarıyor.

Tekrar etmekte fayda var, Çalışlar, 13 yıldır ülkeyi yöneten ve derin-sığ demeden devletin her kurumunu kendisine bağlamış bir siyasi partiden söz ediyor. Bu kadarı, kendisini tanıyıp dönekliğini bilenleri bile hayrete düşüyor!

Oral Çalışlar’ın bügünkü Hürriyet’te çıkan yazısı şu linkten okunabilir :

http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/oral-calislar_550/davutoglu-kilicdaroglu-toroslar-ya-da-oslo_40005322