Davutoğlu "özür yok" dedi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelen Davutoğlu, "Her seviyede Rusya ile konuşmaya hazırız. Hiçbir ülke bizden özür dilememizi beklemesin" diye konuştu.

Davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli mülteciler sorunu için düzenlenen Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi için gittiği Brüksel’de, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de bir araya geldi.

Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Davutoğlu, “Her seviyede Rusya ile konuşmaya hazırız” dedi. Hava sahasını koruduğu için Türkiye’nin suçlanamayacağını söyleyen Davutoğlu, “Hiçbir ülke bizden özür dilememizi beklemesin” diye konuşurken Türkiye’nin savaş uçağının düşürülmesine ilişkin tezlerini savunmayı sürdürdü.

NATO’nun verdiği destek için teşekkür eden Davutoğlu, “Bizim eylemimiz savunma amaçlı” dedi. Türkiye-Suriye sınırının aynı zamanda NATO sınırı olduğunu belirten Davutoğlu, “Biz bu gerginliği tırmandırmayacağız.” derken Rusya’nın Ukrayna Sorunu nedeniyle kendisine uygulanan ekonomik yaptırımlara karşı çıktığını da hatırlatarak ekonomik yaptırım açıklamalarından vazgeçilmesini istedi.

NATO Genel sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu söyleyerek, “Türkiye NATO ile ilgili yeterince bilgi paylaştı” dedi. Türkiye’nin toprağını savunma hakkı olduğunu vurgulayan Stoltenberg “Şu anda odaklanılması gereken şey gerilim azaltılması, tansiyonunun düşürülmesi” diye konuşarak NATO’nun krizin en başından beri aldığı tavrı tekrarlamış oldu.