“Cumhuriyetin çökertildiği bir süreci yaşıyoruz”

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), 4. Olağan Kongresi Ankara’da yapıldı. Kongrenin açılışına YARSAV Başkanı Murat Arslan'ın yargıya dönük sert eleştirileri damga vurdu.

“Cumhuriyetin çökertildiği bir süreci yaşıyoruz”

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), 4. Olağan Kongresi Ankara’da yapıldı. Kongrenin konuklara açık ilk bölümüne Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Uluslararası Yargıçlar Birliği ve önceki Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Gerhard Reissner, DİSK Başkanı Kani Beko ve çok sayıda yargıç ve savcı ile hukuk ve avukat örgütü temsilcileri katıldı.

Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını YARSAV Başkanı Murat Arslan yaptı. Arslan, konuşmasına, YARSAV’ın 2006 yılında başlayan kararlılığının her geçen gün aratarak devam ettiğini söyleyerek başladı.

“Cumhuriyetin çökertildiği bir süreci yaşıyoruz”

Murat Arslan konuşmasında, “Seçimle iktidara geldiğinden bahisle kendisini egemenliğin yegane temsilcisi olarak gören ve tüm Anayasal erklerin görev ve yetki alanını fütursuzca çiğneme hakkını kendisinde gören bir yönetim anlayışının felce uğrattığı bir düzen ile karşı karşıya bulunuyoruz. Daha açık bir ifade ile Türkiye Cumhuriyetinin ve devlet sisteminin çökertildiği ve devletin tüm kurum ve kurallarıyla iflas ettirildiği bir süreci yaşıyoruz.” dedi.

“Yargının, adına karar verdiği toplum için ürettiği en büyük değer hukuk güvenliği için bir yaşamdır. Bunu sağlamak için yargının sahip olduğu yegâne güçte, halkın ona olan güvenidir.” diyen Arslan sözlerine gelinen noktada yargının, yapısı, işleyişi ve ürettiği adalet hizmeti ile güvenin değil toplumsal krizin adresi haline geldiğini vurgulayarak sürdürdü. Arslan, “Ülkemizde, siyasal mücadelenin bir aracı haline dönüştürülen ve anlamsızlaştırılan bir adalet kavramı ve anayasal düzeyde tanınmış etkinlik ve ağırlığı devreden çıkarılan yargısı ile teoride bilinen herhangi bir sisteme karşılık gelmeyen fiili durum rejimine geçilmiştir.” sözleriyle yargı eliyle yürütülen toplumu ve rejimi biçimlendirme operasyonlarını eleştirdi ve adaletsizliği adalet ile yıkmaya kararlı olduklarını ifade etti.

“HSYK hukuken hesap vermek zorundadır”

Murat Arslan, HSYK’nin ağır bir vesayetin altında kaldığı tablonun dramatik olduğu söyleyerek Kurul’un yargıç ve savcılara ilişkin atama politikasını “Bırakın yargıç güvencesini, asgari memur güvencesi, ülkenin ihtiyaçları nedeniyle yer değiştirmenin zorunlu olduğu koşullarda öngörülebilir bir istihdam sistemine işaret eden rotasyon ‘majestelerinin memnuniyetsizlik izharı’ karşısında hiçbir anlam ifade etmemektedir.” sözleriyle eleştirdi.

YARSAV Başkanı, HSYK’ye dönük eleştirilerini “Gücünü aldığı Anayasanın askıya alındığı, ilke ve kuralın olmadığı, dinamosunu Sarayın irade-i seniyyesinin oluşturduğu fiili rejimdeki edilgen bu konumu ve gerçekten utandıran işleyişi nedeniyle HSYK hukuken hesap vermek zorundadır.” sözleriyle sürdürdü.

“Yargının koridorlarında talimatların ve intikam çığlıklarının, hukuk ve adaletin sesini bastırmasına son vermeliyiz”

Murat Arslan sözlerini “Yargının koridorlarında talimatların ve intikam çığlıklarının, hukuk ve adaletin sesini bastırmasına son vermeliyiz. Dün birileri adına yapanlar, nasıl bugün hedef oluyorlarsa bugün yapanlar da yarın aynı yazgıyı yaşayacaklar. Araç olarak kullananların, iş hesap vermeye gelince yalnız bırakması da, kullanıldığının geç farkına varanlar için ayrı bir hayal kırıklığı ve yıkım olacaktır.” diyerek tamamladı.

Karadağ: Bugün siyasi iktidar temsilcilerinin, bırakın söylediklerini, aklından geçenleri emir telakki eden bir HSYK’mız var

Öte yandan, Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ da konuklara söz verilen ilk bölümde bir konuşma yaptı.

Karadağ da konuşmasında HSYK’yi eleştirerek yargının yolsuzlukları kapatmayı iş edindiğini söyledi. Danıştay ve Yargıtay’ı da eleştiren Karadağ, “Bugün siyasi iktidar temsilcilerinin, bırakın söylediklerini, aklından geçenleri emir telakki eden bir HSYK’mız var.” dedi.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, konuşmasında şunları kaydetti:

“Siyasi iktidarın her yönü yargıyı, bütün yaşamı kuşattığı bir dönemden geçiyoruz. Özgürlüğe, barışa, demokrasiye, bağımsız yargıya, hasılı yaşamın kendisine düşman bir siyasi iktidarımız var.

Bugün siyasi iktidar temsilcilerinin, bırakın söylediklerini, aklından geçenleri emir telakki eden bir HSYK’mız var. Başkanı siyasi iktidar temsilcisi tarafından bizzat belirlenen bir Yargıtay’ımız var. ‘Oylarınızı göstererek kullanın’ diyen, fotoğraflarını çekmek isteyen, bu şekilde seçim yapan Yargıtay’ımız var. Başkanı siyasi parti temsilcileri önünde ellerini bağlayan, önünü ilikleyen bir Danıştay’ımız var. Kendisini inkar eden bir Danıştay’ımız var.

Artık Türkiye’de faili meçhul cinayetler yok, faili meçhul katliamlar var. Yolsuzlukları kapatmayı iş edinmiş bir yargımız var. Biz bu kötü gidişe dur demek için buradayız. Gerçek anlamada bağımsız yargıyı biz tesis edeceğiz.”

Genel Kurul sonunda yapılan seçimle YARSAV’ın yeni dönem Yönetim Kurulu, Başkan Murat Arslan ve üyeler Hüseyin Aslan, Murat Aydin, Defne Bülbül, Naciye Füsun Çağlar, Murat Durmaz, İsa Kaya, Leyla Tarhan Köksal, Berrinhan Kurmaz, Berrin Lale Şenoymak ve İbrahim Fikri Talman olarak belirlendi.