Cizre, Silopi ve Sur'da çatışmalar sürüyor

Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar gece boyunca devam etti.

Cizre, Silopi ve Sur'da çatışmalar sürüyor

Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçelerinde süren sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar gece boyunca devam etti. İlçelerden şiddetli çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. 10 bin güvenlik görevlisinin katıldığı söylenen operasyonlarda son 48 saatte Cizre’de 22 ve Silopi’de 1 kişinin hayatını kaybettiği iddia ediliyor.

Türk Tabipler Birliği’nden (TTB) de bölgede çalışan meslektaşlarının olaylar nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara ilişkin açıklama yapıldı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Bayazıt İlhan, Cizre, Silopi, Nusaybin, Sur ve Yüksekova’da hekimlerin güvenlik sorunu nedeniyle hastaneden çıkamadıklarını söyledi. İlhan bölgedeki insanların da çok sıkıntı yaşadığını, hastanelere gidemediklerini, hamilelerin evlerinde doğurmak zorunda kaldıkları, kronik hastaların hekime ulaşamadığı, hastaların kontrollerinin, çocukların ise aşılarının yapılamadığını belirtti.

Sur’da çatışma ve sokağa çıkma yasağı sürüyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kurulan barikatların kaldırılması ve hendeklerin doldurulması gerekçesiyle güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonlar sürerken ilçede Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi’nde 11 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Öte yandan Sur’a yürümek isteyen HDP’lilere de polis izin vermedi. Ofis semtinde toplanarak Sur’a yürümek isteyen ancak İstasyon Meydanı’na kadar yürüyebilen ve aralarında milletvekilleri Mahmut Toğrul, Sibel Yiğitalp’in de bulunduğu HDP’liler adına TBMM Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel açıklama yaptı ve sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını istedi. HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel yaptığı açıklamada, “Hepimiz ölümleri izleyelim bekleyelim, herkes ölümleri beklesin mi?” diye tepki gösterdi.

Öte yandan yürüyüşü takip eden Jin Haber Ajansı (JİNHA) Muhabiri Beritan Canözer de yürüyüşü takip ettiği sırada gözaltına alındı.

Gece saatlerinde Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Cemiloğlu Caddesi üzerinde bulunan karakolun yanında hazır bekleyen TOMA’nın altına piknik tüpünün içerisine yerleştirilmiş bomba atıldı. Ölen ya da yaralanın olmadığı patlamanın ardından polis bölgede operasyon başlattı.

Cizre’deki barikatlara karşı tanklar

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre’de sokaklardaki hendek ve barikatların kaldırılması için polis ve askerin birlikte yürüttüğü operasyon devam ediyor. Çok sayıda güvenlik görevlisinin katıldığı operasyona havadan helikopterlerin de destek verdiği söyleniyor.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde öğleden sonradan itibaren tanklar ilçe merkezine indi. Nur ve Cudi mahallelerinde PKK’lilerin patlayıcı tuzakladıkları iddia edilen barikatlar tank atışıyla vurulurken, barikatlardan dumanlar yükseldi. İlçenin hakim tepelerine de tank ve zırhlı araçlar konuşlandırıldı.

Öte yandan, Kale Mahallesi’nde bulunan Adliye Sarayı’na roketatarlı saldırı düzenlendiği ve saldırıda roket mermisi bir eve isabet ederken, olayda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

Kepenklerin kapalı olduğu ilçede hendek ve barikatların olmadığı bazı mahallelerde sessizlik hakim olurken, polis yasağa rağmen caddeye çıkan vatandaşlara gaz bombasıyla saldırdı. Atılan gaz nedeniyle bazı evlerde bulunan çocuk ve yaşlılar fenalık geçirdi.

Öte yandan, yaşanan çatışmalarda Cizre Devlet Hastenesi’nin de isabet aldığı ve olayda yaralanan olmazken ciddi zarar gören hastanenin tahliye edildiği öğrenildi.

Cizre’nin Cudi Mahallesi’nde 30 yaşındaki Hediye Şen adlı kadın evinde vurularak öldürüldü. imc tv’ye konuşan Hediye Şen’in eşi Mahmut Şen, “Saat 19.20 sıralarında, karım tuvalete gitmişti, o sırada elektrik kesildi. Caferi Sadık Türbesi’nin bulunduğu tepeden ateş açıldı. Eşim bu sırada öldürüldü,” dedi. Mahmut Şen, 112 ve 155 servislerini aramasına rağmen ambulans gelmediğini de belirtti. 3 çocuk annesi Hediye Şen’in cenazesi evinde bekletiliyor.

Yine Cudi Mahallesi’nde evinin damındaki su deposuna çıkan Mevlut Şimşek adlı yurttaş da kalçasından vurularak yaralandı. İsmail Acay adlı yurttaş da gündüz saatlerinde Cizre Devlet Hastanesi yakınlarında vurularak yaralanmıştı.

Silopi’de evler tek tek aranıyor

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Silopi ilçesinde jandarma özel harekat birlikleri ile özel harekat polisleri gün içinde Yenişehir ve Yeşiltepe mahallelerinde evleri tek tek aradı. Kapalı kapılar kırılarak içeri girildi. Kimlik kontrolü yapan güvenlik güçlerinin, mahalle sakinlerinden evlerini terketmelerini istediği kaydedildi. Çatışmalar sırasında Başak Mahallesi’ndeki 23 Nisan İlköğretim Okulu’nun 4. katında yangın çıktığı belirtildi.

Silopi’nin Çalışkan ve Görümlü beldelerinde de sokağa çıkma yasağı ilan edilirken Silopi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı da giriş-çıkışlara kapatılmıştı.

Mardin’de bombalı saldırı

Mardin’in Mazıdağı İlçesi’nde Mardin karayolunun 5’inci kilometresinde PKK’liler tarafından yola tuzaklandığı söylenen patlayıcı askeri aracın geçişi sırasında patlatıldı. Akşam saatlerinde yapılan saldırıda araçta bulunan 3 asker hafif yakalandı.