Çipras sonunda milli mutabakat çağrısı da yaptı

Çipras, hükümetin düşmemesi için "milli mutabakat" çağrısında bulundu

Çipras sonunda milli mutabakat çağrısı da yaptı

SYRIZA-ANEL koalisyonu verdiği yeni fireler nedeniyle zor günler geçirirken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’tan milli mutabakat çağrısı geldi. Çipras, mecliste yer alan parti ve örgütlere, Yunanistan’ın karşı karşıya olduğu büyük zorlukların göğüslenmesi için birlik ve yardımlaşma çağrısı yaptı.

Çipras’ın çağrısı, koalisyon hükümetinin parlamentoda yeni bir yara aldığı bir döneme denk geldi. Zira SYRIZA-ANEL koalisyon hükümeti, 300 sandalyeli Yunan Parlamentosu’nda 153 milletvekilinin desteğine sahip. İlerleyen günlerde üç ya da daha çok milletvekilinin desteğini kaybetmesi halinde hükümet düşecek.

Cumhurbaşkanı Pavlopoulos da devreye girdi

Deneyimli Yunan uzmanlara göre, yeni süreçte tüm olasılıklar Atina’nın gündeminde. Öte yandan Yunanistan bir süreliğine daha yoluna ‘yaralı’ SYRIZA-ANEL koalisyonu ile devam edebilir. Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos da erken seçimlerin ülke için felaket anlamına geleceğini belirtip, 2016’nın sonuna dek SYRIZA-ANEL hükümeti ile yola devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Pavlopoulos’un çağrısı Yunanistan Parlamentosu’nda yankı bulmaz ve Çipras hükümeti yara almaya devam ederse, iki seçenek gündeme gelecek. Buna göre, ya Yunanistan bir kez daha erken seçime gidecek ya da Çipras’ın çağrısı üzerine yeni bir milli mutabakat zemini aranacak.

Yeni Demokrasi de krizde

Bu arada SYRIZA gibi ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi de büyük bir sistemsel krizin içerisine sürüklendi. Parti’nin dün gerçekleştirilmesi öngörülen başkanlık seçimleri son anda iptal oldu. Zira Yeni Demokrasi’deki başkanlık seçimlerinin teknik altyapısını üstlenen firma büyük bir sistem hatasıyla karşılaştı ve seçimleri ileri bir tarihe ertelendi.

Başkanlık seçimlerinin ertelenmesi Yeni Demokrasi içerisinde büyük çalkantılara neden oldu. “Kendi başkanlık seçimlerimizi yapamazken ülkeyi nasıl yöneteceğiz” seslerinin yükseldiği Parti’de, seçim yarışına katılan üç aday, Yeni Demokrasi’nin geçici Genel Başkanı Vangelis Meimarakis’in istifasını talep ediyor.