Cihatçı çeteler Yarmuk'tan çıkmak istemiyor

IŞİD ve diğer cihatçı çetelerin militanlarının Şam'ın güneyindeki Yarmuk Mülteci Kampı'ndan tahliyesinin askıya alındığı öğrenildi.

Cihatçı çeteler Yarmuk'tan çıkmak istemiyor

IŞİD ve diğer cihatçı çetelerin militanlarının Şam’ın güneyindeki Yarmuk Mülteci Kampı’ndan tahliyesinin askıya alındığı öğrenildi. Tahliyenin neden askıya alındığı belirsiz ancak bir habere göre karar “lojistik nedenlerle” alındı. Tahliyenin askıya alınması açıklaması, Şam kırsalında bulunan İslam Ordusu komutanı Zahran Alluş’un dün gerçekleşen bir hava saldırısında öldürülmesinin ardından geldi.

Hizbullah’a yakın olan el Manar kanalı Şam’ın güneyindeki bölgelerde kuşatma altındaki cihatçı çetelerin militanlarının ve ailelerinin otobüslerle tahliye edilmesinin anlaşmanın bir parçası olan Zahran Alluş’un öldürülmesinden sonra durduğunu duyurdu. Ancak daha fazla ayrıntı verilmedi.

Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğunda varılan anlaşmaya göre, militanlar ve ailelerinin üye oldukları örgütlerin denetimindeki bölgelere otobüslerle taşınması öngörülüyordu. Tahliye edilecek kişilerin 2 bini militanlar olmak üzere 3 bin 700 civarında olması bekleniyordu.

Yarmuk Kampı’nın bir bölümü Nisan ayında Nusra Cephesi’ne karşı sürdürülen çatışmalar sonrasında IŞİD tarafından ele geçirilmiş ve IŞİD, Nusra Cephesi ve Suriye hükümeti yanlısı ve karşıtı Filistinli militanlar arasında bölünmüştü.

Tahliyenin amacı Yarmuk’un yeniden güvenli hale gelmesi ve kampta sıkışan 18 bin kişiye insani yardım ulaştırılmasıydı.

Yarmuk 1948 yılındaki Arap-İsrail savaşından kaçanlar için kurulmuştu. Suriye’de 2011’de iç savaşın başlamasından önce 150 bin kişi burada kalıyordu. Son iki yılda kampta sıkışıp kalan ve 3 bin 500’ü çocuk olan kamp sakinleri düzenli yiyecek, temiz su ve sağlık hizmeti desteğinden mahrum durumda.