CHP'de siyasetsiz lider arayışı

Olağanüstü kongre çağrılarının yapıldığı Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) Yalova Milletvekili Muharrem İnce de adaylığını açıkladı.

CHP'de siyasetsiz lider arayışı

Olağanüstü kongre çağrılarının yapıldığı Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) Umut Oran’dan sonra Yalova milletvekili Muharrem İnce de adaylığını açıkladı. TBMM’de bir basın açıklaması yapan İnce, “Hükümete benzeyen bir CHP anlayışı olamaz. Ortada başarısızlık varsa çıkıp kendisini seçenlere hesabını verecek. Sizi bu delegeler seçti, toplayın olağanüstü kurultayı gelin hesabınızı verin” diye konuştu.

CHP, PASOK olur mu?

Bir grup CHP’li milletvekili ve bazı il başkanlarının da katıldığı toplantıda İnce, “Davalarınız var. Altı davayı verdiniz avukata altısını da kaybetti. Yedinci davayı verir misiniz o avukata? Türkiye’nin CHP’ye ihtiyacı var. CHP’nin de büyük bir değişime ihtiyacı var. Bu muhalefet AKP iktidarını değiştiremiyor.” dedi. İnce’nin konuşmasını 6 yenilgi ve 7. seçimler üzerine kurduğu görüldü.

“Türkiye’nin sorunlarını çözemezsiniz. Sadece istikşafi yaparsınız. Derdimiz istikşafi değil. Olağanüstü koşullardan başarılı çıkan bir CHP istiyoruz. Bizim kaybımız ülke.” diyen İnce, sözlerini “PASOK’un haline düşmek istemiyorsak bugünden önlem almalıyız. Türkiye ayrışıyor. CHP hala umut olamıyorsa ortada ciddi bir sorun var demektir. Bir an önce CHP’nin olağanüstü kurultayının toplanmasının doğru olacağını düşünüyorum.” diye sürdürdü.

İnce çok geride

Muharrem İnce’nin TBMM’de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklama, var olan CHP siyasetine alternatif ilkesel bir bütünlük ortaya koymaktan uzak görülüyor. Muharrem İnce’nin açıklamasında yaptığı 6 seçim yenilgisine dair vurgularda CHP’nin her seçim başarırsızlığında gündeme gelen önceki tartışmalarda olduğu gibi davanın kendisinin meşruluğu ya da haklılığı tartışılmıyor. İnce’ye göre sorun avukattan ya da otobüs firmasından kaynaklanıyor, davanın emekten yana sol bir dava olup olmadığı tartışmaya açılmıyor.

Şimdilik Umut Oran ve Muharrem İnce’den oluşan bir yelpazede tartışılan CHP genel başkanlığı, ne CHP’nin en azından geleneksel sosyal demokrasi ayarında bir sol siyasi çizgiye evrilmesi beklentisi yaratacak gibi görünüyor ne de Bülent Ecevit’in “Bu düzen değişmelidir” sloganına bile yaklaşabiliyor. CHP’de bu haliyle farklı ve gerçek bir alternatif ortaya çıkacak gibi görünmüyor.