CHP: Gençliğin geleceğini OSB'de görüyoruz

CHP 1 Kasım seçimleri için çıkardığı seçim beyannamesinde gençlik için neler vaat ettiğini inceledik

CHP: Gençliğin geleceğini OSB'de görüyoruz

1 Kasım’da gerçekleştirilecek genel seçim öncesi, siyasi partiler seçim beyannamelerini açıkladılar. Seçime giren 4 büyük parti, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 24,5’ini oluşturan 15-29 yaş arası 19.055.583 genç için ne tür politikalar öngörüyor? Bu haberimizde CHP’nin seçim beyannamesinde gençliğin yerine bakacağız.

CHP gençlik için ayırdığı bölümde, ‘Daha Fazla Ekonomik Destek’ başlığında maddi olanağı yetersiz tüm üniversite öğrencilerine eğitim bursu verileceğini ve talepte bulunan tüm üniversite öğrencilerine, geri ödemesi uzun vadeli olarak yapılandırılmış ‘Yüksek Eğitim Yaşam Destek Kredisi’ vereceğini vaat ediyor. Verilen vaatler, gençliğin eğitim hayatı boyunca yaşadığı ekonomik sıkıntılara yeni bir çözüm üretmekten oldukça uzak. Örneğin, KONDA tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre burs ve kredi gençlerin gelirine önemli bir katkı sunmamakla birlikte, devlet bursu alanların yüzde 80’i aynı zamanda ailesinden harçlık almakta, yüzde 17’si ise çalışarak gelir elde etmekte.

CHP’nin genç istihdamına dair söyledikleri ise diğer vaatlerine göre daha belirgin problemler taşımakta. Gençlere, istihdam olanaklarından ziyade, patronlara ucuz ve eğitimli işgücü sağlamak için her türlü imkanı sağlayacakları garantisini vermekte. Bunu seçim beyannamesinde bulunan şu bölümlerden daha iyi okuyabiliriz:

• İş bulamayan üniversite mezunları için, iş piyasasının taleplerine uygun

olacak şekilde, uzmanlığı artırıcı bir yıllık burslu eğitim programları

başlatacağız.

• Üniversite ve sanayi iş birliğini geliştireceğiz. Üniversite

kontenjanlarını belirlerken, iş dünyasının taleplerini de dikkate

alacağız.

• Tüm illerimiz için ihtiyaç duyulan mesleklere yönelik düzenli analizler

yaparak iş gücü arz ve talep ihtiyaçlarını gösteren istihdam haritaları

çıkaracağız.

• Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Sanayi Sitelerinde yatılı ve burslu

meslek okulları kuracağız.

Geçtiğimiz günlerde TÜSİAD ile yaptığı görüşmede açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Gittiğimiz her yerde sanayiciler bir şeyden şikayet ederler. Ara eleman bulamıyoruz diye. Her organize sanayi bölgesine meslek liseleri yapacağız. Hangi elemana ihtiyaç duyuyorsa ona göre eğitim verilecek” diyerek gençliğin istihdamı derken kastettiğinin ucuz işgücü olduğunu ifade etmiş oldu.