Canlı yayında Cemaat'e baskın

Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Koza İpek Holding'in medya kuruluşlarına, darbe günlerinin televizyon ve radyo baskınlarını anımsatan görüntülerle müdahale edildi.

Canlı yayında Cemaat'e baskın

Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasının ardından sabah saatlerinde Kanaltürk TV, Bugün ve Millet gazetelerinin bulunduğu Mecidiyeköy’deki binaya gelen polis kapıyı kırarak içeri girdi. Polis, gazetecilere ve binanın önünde toplananlara biber gazı, cop ve tazyikli suyla müdahale ederken bazı çalışanları da gözaltına aldı.

Sabah 04.45 sularında Koza İpek Holding bünyesindeki medya kuruluşlarının bulunduğu binaya gelen polis, önce binanın önünde bulunan kitleye müdahale edip uzaklaştırdıktan sonra kapıyı kırarak binaya girdi. Müdahale sırasında 5 kişi gözaltına alındı. Polislerin binaya girmesinden kısa bir süre sonra kayyum olarak atanan heyette binaya girdi.

Canlı yayında yayın kesme kavgası

Polis müdahalesinde yaralanan bir gazetecinin basın kartı

Polis müdahalesinde yaralanan bir gazetecinin basın kartı

Kayyumların binaya girmesinden sonra anakumanda odasına giren kayyumlar yayının kesilmesini istedi. Bu sırada bina bahçesinde ve terasta yayın yapan kameraların kablolarını çıkararak yayını kesti. Tartışmalar sürerken Kanaltürk yayını kesilerek yayına kamu spotu girildi.

Bunlar yaşanırken anakumanda odasına gelerek Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros yayının kesilmek istenmesine tepki gösterdi. Tüm bu yaşananlar ve anakumanda odasındaki tartışmalar canlı yayında ekranlara geldi. Bugün TV ve Kanaltürk yayınlarına halen daha ana kumanda odasından canlı olarak binaya gelen ve telefonla bağlanan milletvekili, gazeteciler ve diğer ziyaretçilerle yaptığı söyleşileri yayınlayarak devam ediyor.

Hürriyet’ten büyük tepki

Darbe günlerinin televizyon ve radyo baskınlarını anımsatan görüntülere Hürriyet gazetesi büyük tepki gösterdi. ‘Kaygı verici bir müdahale’ başlığıyla yapılan açıklamada, kayyum atanması kararına karşı öncelik mülkiyet hakkı ve teşebbüs hürriyetine verilerek sermaye sınıfının rahatsızlığı dile getirilirken müdahalenin seçimden tam beş gün öncesine rastlamasının seçimin adil bir tartışma ortamında gerçekleşmediği yolunda tereddütler yaratacağı ifade edildi.

Bugün TV canlı yayına yansıyan tartışmalardan bir görüntü

Bugün TV canlı yayına yansıyan tartışmalardan bir görüntü

Hürriyet’in açıklamasında yer verdiği, “Hepsi yan yana getirildiğinde, Türkiye’nin parçası olduğu uluslararası sistemin kuralları ve gerekleriyle bağdaşmayan bir durum karşımıza çıkıyor. Türkiye, AB’ye tam üye adayıdır, Avrupa Konseyi, NATO, AGİT ve OECD gibi uluslararası kuruluşlara tam üyedir. Bu çerçevede üstlendiği uluslararası yükümlülüklere uygun hareket etmek durumundadır.” sözleri de önümüzdeki günlerde yaşanabilecek hususlara patronların yaklaşımının ne olacağına işaret ediyor.

Kayyum kararının ardından ilk tepki ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden gelmişti. Büyükelçiliğin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada seçim öncesine dikkat çekilerek, kayyum atanması “kaygı verici” olarak değerlendirilmişti.

Kayyum kararına nasıl gelindi?

Koza İpek grubuna Eylül ayının başında da operasyon düzenlenmiş ve Holding binaları Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ekipleri tarafından aranmıştı. Arama kararının, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “Terörün finansmanı, suç örgütü kurmak ve yönetmek” soruşturması kapsamında yapıldığı belirtilmişti.

Bu soruşturma kapsamında Pazartesi günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Bugün Gazetesi, Bugün TV, Kanaltürk TV ve Millet Gazetesi’nin de içinde olduğu Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verilmişti.