Büyük patronlar, kârlarına bakıyor

Rusya Krizi, gazetecilerin tutuklanması büyük sermayenin umrunda değil. Onlar beklentilerini Yeni Anayasa, çözüm, reformlar ve Avrupa Birliği olarak açıklıyor.

Büyük patronlar, kârlarına bakıyor

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, yaptığı konuşmada, AKP’yi eleştirmekten özenle kaçınarak “Biz ne diyoruz, demokratik standartlar ve özgürlükler açısından, kapsayıcı büyüme ve iklim ortamı açısından kalkınmanın başlıkları açısından beklentilerimizi seçimlerden önce ve seçimden sonra hükümet görevlendirildikten sonra programı hazırlarken defalarca paylaştık. Bunları açıkçası programda yazılmış olarak görmekten de TÜSİAD olarak son derece mutluyuz.” dedi.

Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ÇASİAD) ev sahipliğinde gerçekleşen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 19. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nin ikinci gün toplantısı bugün yapıldı. Toplantıya Çanakkale Valisi Hamza Erkal, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve patronlar katılırken büyük sermeyenin örgütü olan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes da bir konuşma yaptı.

“Şimdi dört yıl sonraki Türkiye’yi düşünme zamanı”

TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, ülke gündeminin çok yoğun, hareketli ve hararetli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Biz bu gündem içinde TÜSİAD olarak ülkemizin daha güçlü bir demokrasi, daha güçlü bir ekonomi ve daha güçlü bir sosyal yapıya kavuşması için yaptığımız çalışmalarımızı ve önerilerimizi sürekli bıkmadan, usanmadan paylaşıyor ve takipçisi olmaya devam ediyoruz. Bu hafta hükümet ve ardından da hükümet programı açıklandı. Önümüzdeki dört yılın sonunda nasıl bir Türkiye hayal ediyoruz için düşünmenin zamanı. Biz ne diyoruz, demokratik standartlar ve özgürlükler açısından, kapsayıcı büyüme ve iklim ortamı açısından kalkınmanın başlıkları açısından beklentilerimizi seçimlerden önce ve seçimden sonra hükümet görevlendirildikten sonra programı hazırlarken defalarca paylaştık. Bunları açıkçası programda yazılmış olarak görmekten de TÜSİAD olarak son derece mutluyuz.”

Patronlar Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasını görmezden geldi

Konuşmasında basın özgürlüğü konusuna da değinen Symes, “Özgür basın olmadan demokratik standarttan, haber alma özgürlüğünden bahsetmemiz çok zor. Özgürlükler ve demokrasiler alanında ilerleyeceğimiz önemli bir yol var. Ama program bunu da içeriyor. Önümüzdeki günlerde bu konuda değerli aksiyonları birlikte göreceğimizi bekliyoruz. Şimdi hiç vakit kaybetmeden tüm tarafların etkili bir işbirliği içinde doğru önceliklendirme yaparak reform bekleyen tüm alanlarda vakit kaybetmeden başarılı bir ülke olarak başarıyı daha çok tercih edecek çalışma dönemine ihtiyacımız var. Dolayısıyla demek ki artık konuşma değil, yazma değil aksiyon dönemi önümüzde. Hep birlikte hayal ettiğimiz rekabet gücü yüksek Türkiye’ye en kısa zamanda ulaşmak için biz iş dünyasının bağımsız ve gönüllü kuruluşları olarak bölgelerimizin, sektörlerimizin ülkemizin gelişimi için her fırsatta hiç çekinmeden görüşlerimizi paylaşmaya devam etmeliyiz, edeceğiz” diye konuşurken Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmalarının ardından hükümet programındaki vaatlerin her şeyi unutturduğunu ve esas önemli olanın patronların kârları olduğunu bir kez daha gösterdi.

Hükümetten beklentiler: Yeni Anayasa, çözüm, reformlar, Avrupa Birliği

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu da, yeni hükümetten, bir başka açıdan önümüzdeki dönemin mücadele başlıkları denebilecek, beklentilerini açıladı. Bir sivil toplumu ve düşünce kuruluşu hassasiyetiyle yeni hükümetten beklentilerini detaylı bir şekilde ele aldıklarını anlatan Kadooğlu, “Bu beklentilerimizi üç ana başlık altında sizlerle paylaşmak istiyorum. Birincisi demokrasi ve karar alma süreçlerine katılım. Yeni Anayasa’nın yapılması. Çözüm sürecinin devamı, düzenleyici ve denetleyici kurumlardaki reformlar, yerel yönetim reformları. İkinci başlığımız girişimcilik ve rekabet. KOBİ merkezli politikalar, eğitim reformu, istihdam arttırıcı önlemler, bölgesel ve ARGE sistemi, teşvik sistemi 10. Kalkınma Planına uygunluk ile KOBİ’lerin digital ekonomiyle adapte edilmesinin desteklenmesi. Üçüncü ve son başlık olarak da Avrupa Birliğine uyum ve entegrasyon süreci. Avrupa Birliği müzakere sürecinin ivme kazandırılması. Gümrük Birliği, TİTİP, göç politikalarında acil adımların atılması ve bölgesel kalkınma. Bu önerilerin geniş halini Sayın Başbakanla yaptığımız son ekonomik zirvesinde paylaştık. Bu paylaştıklarımızın da 64. Hükümet programında eş değerde çıktığını görmek TÜRKONFED olarak bizi mutlu etmiştir” dedi.