Büyük insanlığın son gazisi Balyaev hayatını kaybetti

Büyük insanlığın son gazisi Balyaev hayatını kaybetti

Büyük insanlığın son gazisi Balyaev hayatını kaybetti

Faşizmi yenerek 2. Dünya Savaşı’nı sonlandıran Kızıl Ordu’nun Berlin’deki Reichstag binasına kızıl bayrağı diken 756. Bölükten Nikolai Belyaev 93 yaşında St. Petersburg’da (Leningrad) hayata gözlerini yumdu.

1941 – 1945 yılları arasında gerçekleşen Büyük Anayurt Savunması sırasında Kızıl Ordu Berlin’i kuşatarak Nazi Almanya’sını yenmiş ve 2. Dünya Savaşı’nı sonlandırmıştı.

16 Nisan – 8 Mayıs 1945 tarihleri arasında Kızıl Ordu tarafından gerçekleştirilen Berlin kuşatması 2 Mayıs’ta savaşı sonlandırırken, 1 Mayıs’ta 756. Bölük tarafından Reichstag binasına dikilen kızıl bayrak insanlığın faşizme karşı zaferinin sembolü oldu.

Büyük Anayurt Savunması sırasında Komsomol örgütçüsü olan Belyaev, savaşın ardından Donanma’da görev yaptıktan sonra 40 yıl boyunca Kızıl Bayrak fabrikasında çalıştı.

Nikolai Balyaev Ölüm Vadisi olarak bilinen bölgede Murmansk Savunması’nda yer aldı. Staraya Russa’da da savaşan Balyaev, Kızıl Ordu’yla birlikte Varşova’dan sonra Berlin’de faşizme karşı büyük zaferi insanlığa armağan edenler arasında yer aldı.  Bu yıllarda üç kez yaralandı.

Krasnoselsky Bölge Komitesi Siyasi Büro üyesi olan Nikolai Balyaev için oğlu Viktor Belyaev “Gerçek bir Bolşevik.” derken TASS yazarı Valentina Ilyina Anayurt Savunması’nın son gazisi için “Nikolai Mikhailovich 93 yaşındaydı, son ana kadar tarihi yurtseverlik görevlerini sürdürdü” ifadelerini kullanıyor.