Bu dünyadan Dr. Socrates geçti

Aramızdan ayrılışının 4. yılında yeşil sahaların efsane ismi Dr.Socrates.

Bu dünyadan Dr. Socrates geçti

“Corinthians’ın şampiyon olduğu bir pazar günü ölmek istiyorum” diyen Dr. Socrates, bundan tam 4 sene önce, 2011’in 4 Aralığında, Corinthians’ın şampiyon olduğu bir pazar günü hayata gözlerini yumdu. Brezilyalı futbolseverler, Palmeira ve Corinthians arasında oynanacak müsabakayı izlemek için ekranlarının başına geçtiğinde, Dr. Socrates üçüncü defa geçirdiği mide ameliyatının ardından, girdiği septik şok nedeni ile yaşamını yitirmişti. Corinthians, Palmeira ile berabere kalarak şampiyonluğunu ilan etse de, bu taraftarlar için buruk bir sevinçti, zira Corinthians’ı Corinthians yapan adam bu sevince ortak olamayacaktı. Neydi Dr. Socrates’i diğerlerinden ayıran ve bu kadar özel kılan? Dünya futbolunu yönetme ehliyetini elinde bulunduran FIFA ve UEFA’nın imza attığı skandallar dosyası bir hayli kabarmışken, futbol piyasanın elinde oyuncak olmuşken, şike artık alışkanlık haline gelmişken bu soru daha anlamlı bir hal alıyor…Zira Dr. Socrates’i diğerlerinden ayıran “onuru peşinde koşmayı, top peşinde koşmaya tercih eden” gerçek bir kahraman olması.

Futbol tarihinin en iyi orta sahalarından biri olan ve futbolseverlerin hafızasına topuk pasları ile kazınan Dr. Socrates, memur olan babasının görevi nedeni ile hayatının önemlice bir kısmını Sao Paulo’da geçirir. Ailesindeki tek futbolcu kendisi de değildir üstelik, kardeşi Rai 1994 Dünya Kupası’nı kazanan Brezilya Ulusal Takımı’nın ve Sao Paulo takımının oyuncusudur. Futbol oynadığı dönemde Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto’dan mezun olarak tıp doktoru olan Socrates, felsefe alanında doktorasını yaparak, gerçek isminin önüne geçen ve herkesin onu tanımasını sağlayan lakabına da kavuşmuş olur; Dr. Socrates.

Aktif futbol yaşantısı boyunca politik duruşu ile öne çıkan Doktor, 1984 yılında “Hak Şimdi!” (Direta Já!) sloganıyla ülkede seçimlerin düzenlenmesi için başlatılan kampanyaya katılır ve sahaya demokrasi yazılı saç bandı ve tişörtle çıkarak dikkatleri üzerine çeker. Ayrıca oynadığı São Paulo takımı olan Corinthians’ta futbolcuların yönetimde söz sahibi olabilmesi için “Corinthianslı Demokrasisi” hareketini başlatır. Ölümünün ardından Venezuela Büyükelçiliği’nin yayınladığı mesajda şu ifadelerle anılır Dr.Socrates; “Latin Amerika ve Karayıp Ülkeleri Topluluğu (CELAC) doğduktan hemen sonraki bu günlerde Sócrates’in yaşamı bizim için bir örnek oluşturuyor, çünkü o her zaman Bolivar rüyasının devam etmesini sağlayan vatandaşlardandı”

Bolivar’ın rüyasının devam etmesini sağlayan Dr.Socrates’in aramızdan ayrılışının üzerinden tam 4 sene geçti. “Neden bu kadar özel bir adam olduğu” sorusunun cevabını bulabilmek için yeterli bir 4 sene, futbolun içine çekildiği bataklığı kurutmanın ne kadar da önemli olduğunu bizlere öğreten 4 sene…

Öğrettiklerin için teşekkürler doktor,yeşil sahalar seni asla unutmayacak!