Bombacıları Ankara'ya götüren de kendini havaya uçurdu

AKP bir canlı bombayı daha kendisini patlattıktan sonra "adalete teslim etti".

Bombacıları Ankara'ya götüren de kendini havaya uçurdu

Ankara’da 102 kişinin öldüğü bombalı saldırıları gerçekleştirenleri Gaziantep’ten Ankara’ya götürdüğü belirlenen Halil İbrahim Durgun da polisin yaptığı operasyonda kendisini havaya uçurdu.

Ankara’dan Gaziantep’e operasyonlar

Ankara Katliamı’nı gerçekleştiren saldırganların Ankara’ya gittiği otomobil ve olayla ilgisi olduğu belirlenen kişiler gözaltına alınmış ancak ‘kilit isim’ olan Halil İbrahim Durgun’a ulaşılamamıştı. Bu isme ulaşmaya yönelik çalışma sürerken polis, 30 Ekim günü Gaziantep kent merkezinde eylem hazırlığındaki IŞİD’li 2 teröristi takibe aldı. Takibi farkeden teröristler polislere el bombası atarak kaçmaya çalıştı ancak yakalandı. Bu kişilerle bağlantısı olan adreslere yapılan operasyonlarda çok sayıda patlayıcı ve silah ele geçirildi, 7 kişi tutuklandı. Yapılan incelemede bu kişilerin de İstanbul’da siyasi bir partinin il başkanlığı ile bir gazeteye yönelik bombalı eylem hazırlığında ortaya çıktı.

Polis bu olayın ardından da hafta içerisinde Ankara saldırısıyla ilişkili olduğu belirlenen kişilere yönelik düzenlediği operasyonda 2’si aranmakta olan 9 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerin sorgulamasında polis, aranan Halil İbrahim Durgun’un da izine ulaştı. Polis araştırmasında her yerde arandığı için Suriye’ye kaçmış olabileceği tahmin edilen Halil İbrahim Durgun’un Gaziantep’te olduğu ve ‘canlı bomba’ olarak eylem hazırlığı yaptığını saptadı.

Öldürüleceğini anlayınca üzerindeki bombayı patlattı

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terör ve İstihbarat Şubesi ekiplerinin yoğun çalışmasının ardından Halil İbrahim Durgun’un, kentin yeni yerleşim alanlarından olan Beylerbeyi Mahallesi’nde bir apartmanda oturduğunu belirledi. Durgun’un büyük bir eylem hazırlığında olduğunu bilen polis, 9 katlı apartmanın 5’inci katındaki Durgun’un hücre evi olarak kullandığı daireye baskın düzenledi.

Operasyonu fark eden Halil İbrahim Durgun, önce polislere silahla ateş açtı. Polisin de karşılık vermesiyle çıkan kısa süreli çatışmanın ardından Halil İbrahim Durgun, kaçamayacağını anlayınca üzerindeki intihar yeleğiyle kendisini infilak ettirdi.

Büyük gürültüyle meydana gelen patlamanın ardından Halil İbrahim Durgun parçalanarak ölürken, eve giren Özel Harekat polisleri ile patlamanın şiddetinden çöken balkon parçalarının düşmesiyle bina önünde önlem alanlardan toplam 5 polis yaralandı. Yaralanan polisler ambulanslarla kentteki hastanelere götürülerek tedaviye alındı.

Banyoda 2 kadın ve 3 çocuk bulundu

Patlamanın ardından bomba imha uzmanları uzun süre evde başka tuzaklanmış patlayıcı bulunup bulunmadığını araştırdı. Tuzaklanmış patlayıcı bulunamazken, içerisi harabeye dönen evin banyosunda ise 2 kadın ile 3 çocuk bulundu. Kimliklerine ilişkin bilgi verilmeyen kadın ve çocuklar polis tarafından Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Evde yapılan aramada çok sayıda silah ve patlayıcı bulunurken, çevredeki bazı kişilerin bölgede 2 kişinin kaçtığını söylemesi üzerine, bölgede çoğu boş olan apartmanlarda özel harekât polisleri saatlerce arama yaptı ancak kimseye ulaşamadı.

Gece geç saatlere kadar süren çalışmalar sabahın ilk ışıklarıyla yeniden başladı. Polis, patlamayla harabeye dönen evin içerisinde saatlerce inceleme yaptı ve tüm detayları tek tek kontrol etti. Polisin çalışması bu sırada çevredeki binalarda oturan vatandaşlar tarafından da meraklı gözlerle izlendi.

Evden cephanelik çıktı

‘Canlı bomba’ Halil İbrahim Durgun’un kendisini patlatarak parçalandığı hücre evinde ele geçen silah mühimmat ve malzemeler şunlar:

1 kalaşnikof tüfek, 2 tabanca 9 mm, 1 abanca 7.65, 7 TNT kalıbı, 7 bilye ile güçlendirilmiş, fünye ile patlatmaya hazır TNT kalıbı, 1 bilyeli TNT kalıbı, 2 ateşleme fitili, 12 bölmeli düzeneği hazır canlı bomba yeleği, 7 el bombası, 455 tabanca mermisi, 150 kalaşnikof silah mermisi, 5 kalaşnikof silah şarjörü, 1 plastik patlayıcı ile düzenlenmiş bomba düzeneği, 2 top haline getirilmiş çok sayıda elektrikli kapsül, 5 tabanca şarjörü, 18 bin 70 lira ve 9 bin 560 dolar.