Bölgedeki krize İslami referans: İkinci Demokratik İslam Kongresi

HDP, 2. Demokratik İslam Kongresi’ne hazırlanıyor.

Bölgedeki krize İslami referans: İkinci Demokratik İslam Kongresi

Demokratik İslam Kongresi’nin (DİK) ikincisi 18-20 Aralık tarihleri arasında İstanbul Beşiktaş MKM Atilla İlhan Salonu’nda yapılacak.

İlki, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın önerisiyle 10 Mayıs 2014’te Diyarbakır’da düzenlenmiş olan kongrenin ana temasının “Demokrasi ve farklılıkların birlikte yaşaması açısından İslam” olacağı duyuruldu.

Kürt hareketinin din ve liberalizmle ilişkisi

Kürt hareketi, DİK’i özellikle bölgede Hizbullah ve uzantısı Hür Dava Partisi (Hüda-Par) ile AKP karşısında mücadele ettiğini söyleyerek meşrulaştırmayı tercih ediyor. Öte yandan, son tahlilde DİK de dinin siyaset üzerinde bir meşruiyet kazanmasına hizmet ediyor. Kongrenin bu ikincisinin ise “demokrasi ve farklılıkların birlikte yaşaması” temasıyla yapılacak olması liberalizmin hem dinci gericilikle kolaylıkla kurulan bağlarını hem de Kürt hareketi üzerindeki etkisini göstermesi açısından da önemli bir örnek teşkil ediyor.

Öte yandan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın geçtiğimiz hafta sonu Almanya’da Avrupa Kürt İşverenler Birliği’nin kongresine katılması ve ulusal birliğin önemine dikkat çekmesi ile birlikte düşünüldüğünde Kürt hareketinin sol ile bağlarından çok açıkça kendi ulusal gündemi ile ilgilendiğini gözler önüne seriyor.

“Ortadoğu ve Türkiye gündemini İslami referansla tartışmaya açacağız”

Kongre Hazırlık Komisyonu Sözcüsü ve HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen “Demokrasi ve farklılıkların birlikte yaşaması açısından İslam teması ana gündem maddemiz olacak. Birinci kongrede olduğu gibi Ortadoğu ve Türkiye gündemini ele alacağız. İslami referansla tartışmaya açacağız.” derken kongre programını açıklayan DİK üyesi ilahiyatçı Fadıl Bedirhanoğlu İkinci Demokratik İslam Kongresi hazırlık çalışmaları kapsamında yaklaşık 6 aydır Ortadoğu ve Avrupa’da paneller, çalıştaylar ve toplantılar düzenlediklerini, toplumsal barış ve Ortadoğu’da güven ortamının sağlanmasında inançların özgürlükçü yönünün katkısını sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

İkinci Demokratik İslam Kongresi’nin Hazırlık Şurası, İlahiyat Profesörü İhsan Eliaçık, HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Hazro Belediye Eşbaşkanı Güler Özavcı Doğu, ilahiyatçı Fadıl Bedirhanoğlu, hafız Ahmet Turhallı, mele Ekrem Baran, İHDER Başkanı Ayetullah Kanhan ve Nurettin Turgay’dan oluşuyor.

Kongre’nin çağrıcısı Öcalan

2013 Nevroz mesajında “Bugün kadim Anadolu’yu Türkiye olarak yaşayan Türk halkı bilmeli ki Kürtlerle bin yıla yakın İslam bayrağı altındaki ortak yaşamları kardeşlik ve dayanışma hukukuna dayanmaktadır.” diyen Abdullah Öcalan, aynı yılın Ekim ayında BDP heyeti aracılığıyla ilettiği Kurban Bayramı mesajında da el Kaide ve el Nusra gibi, “İslam’a ihanet içinde olan kesimlere” karşı, Diyarbakır’da “Demokratik İslam Kongresi” çağrısı yapmıştı.

2013 yılındaki Kurban Bayramı mesajında Öcalan, “Bu kongre çalışmalarında Alevi’si, Sünni’siyle tüm halkımızın derinlikli tartışmalar yürütmesi, kongrenin anlamlı kararlarla ve kurumsallaşmalarla sonuçlanması son derece önemlidir. eHz. Muhammed’in Medin Şûra çalışmaları örnek alınarak, Şeyh Said gibi tarihi kişiliklerin ruhuna uygun olarak bu çalışmaların yapılması önemlidir. Bu temelde tüm halkımızın Kurban Bayramı’nı bir kez daha kutluyorum” ifadelerini kullanmıştı.