BM’den Yemen kuşatmasını kaldırma girişimi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, Suudi Arabistan’ın yoksulluk içindeki Yemen’i kuşatma altında tuttuğunu ve bu durumun sona erdirilmesi için görüşmeler yapıldığını söyledi. Jan Eliasson, Cenevre’de Perşembe günü yaptığı basın toplantısında, görüşmelerin hedefinde ayrıca Yemen’de daha fazla liman açarak yakıt ve diğer ihtiyaç malzemelerinin girişine izin verilmesi olduğunu sözlerine eklerken, BM’nin Suudi Arabistan’da... View Article

BM’den Yemen kuşatmasını kaldırma girişimi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, Suudi Arabistan’ın yoksulluk içindeki Yemen’i kuşatma altında tuttuğunu ve bu durumun sona erdirilmesi için görüşmeler yapıldığını söyledi.

Jan Eliasson, Cenevre’de Perşembe günü yaptığı basın toplantısında, görüşmelerin hedefinde ayrıca Yemen’de daha fazla liman açarak yakıt ve diğer ihtiyaç malzemelerinin girişine izin verilmesi olduğunu sözlerine eklerken, BM’nin Suudi Arabistan’da görüşmeleri sürdürdüğü kişi, grup ve hükümet temsilcilerinin adını vermedi.

Yaklaşık 6 aydır Suudi saldırıları Yemen’i deniz kuşatması altında tutuyor. Kuşatma, yiyecek malzemesinin yüzde 90’ını ithal eden ülkeye yardım malzemelerinin girişini de engelliyor.

Eliasson, Yemen krizini çözmek üzere BM tarafından yürütülecek barış görüşmelerinin Ekim ayı sonu itibariyle başlatılacağını ve Huti Ansarullah hareketi ile Hadi’nin temsilcilerinin de davet edileceğini bildirdi.

Yemen, 26 Mart’tan beri her gün, Suudi Arabistan liderliğindeki bölge koalisyon güçlerinin askeri saldırılarına maruz kalıyor. Saldırıların amacı Houthi Ansarullah hareketini zayıflatmak ve Riyad ile ABD’nin sadık müttefiki, sürgündeki eski Yemen Başkanı Abd Rabbuh Mansour’un tekrar iktidara gelmesini sağlamak.

6 ay içerisinde Suudi saldırıları 400’ü çocuk olmak üzere 2000’in üzerinde insanın ölümüne neden olurken 1.400 milyon Yemenli yerinden edildi.

Suudi Arabistan tarafından yürütülen ve ABD’nin istihbarat, lojistik, yakıt ikmali ve askeri yardım desteğinde bulunduğu saldırılar İngiltere tarafından da desteklenirken, İsrail askeri jetlerle yer yer hava saldırılarına katılıyor.