BM Mülteci Örgütü’ne yeni Komiser

Birleşmiş Milletler (BM), Mülteciler Yüksek Komiserliği için İtalyan diplomat Filippo Grandi’nin atanacağını duyurdu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un bildirdiğine göre 2005 yılından beri görevi sürdüren Portekizli Antonio Guterres’ten boşalacak Yüksek Komiserliğe gelecek olan Grandi’nin atamasının formalite olarak BM Genel Kurulu’nda onaylanması gerekiyor. 1 Ocak 2016’da görevi devralacak olan Filippo Grandi, BM Filistinli Mültecilere Yardım Örgütü... View Article

BM Mülteci Örgütü’ne yeni Komiser

Birleşmiş Milletler (BM), Mülteciler Yüksek Komiserliği için İtalyan diplomat Filippo Grandi’nin atanacağını duyurdu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un bildirdiğine göre 2005 yılından beri görevi sürdüren Portekizli Antonio Guterres’ten boşalacak Yüksek Komiserliğe gelecek olan Grandi’nin atamasının formalite olarak BM Genel Kurulu’nda onaylanması gerekiyor.

1 Ocak 2016’da görevi devralacak olan Filippo Grandi, BM Filistinli Mültecilere Yardım Örgütü UNRWA’nın 2010 – 2014 yılları arasında Genel Komiserliğini yürütüyordu. Aynı zamanda Afganistan’daki BM yardım misyonunun ikinci başkanı olarak görev yapan Grandi, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sudan, Suriye, Türkiye ve Irak’ta çalışmış, Yemen, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve diğer ülkelerde insani yardım operasyonlarını yürütmüştü.

50 milyon mülteci ve sığınmacının durumuyla uğraşan BM Mülteciler Örgütü’nün başına geçecek olan Filippo Grandi’nin eski Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ve BM Çevre Programı Direktörü Achim Steiner’i geride bırakarak göreve atandığı belirtildi.

Söz konusu atamanın Grandi’nin bugüne kadar yürütmüş olduğu birçok zorlu görevin yanı sıra, mülteci kriziyle sarsılan İtalya’ya da bir jest olduğu söyleniyor.