BM Güvenlik Konseyi’nden IŞİD’e karşı karar

Birleşmiş Millletler (BM) Güvenlik Konseyi, IŞİD’le mücadele kapsamında Perşembe günü örgütün finans kaynaklarının kesilmesi amacıyla hazırlanan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. BM Güvenlik Konseyi’nin maliye bakanları düzeyinde gerçekleşen toplantısında, IŞİD’in finans kaynakları ile mücadele için ABD ve Rusya tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin de aralarında olduğu çok sayıda ülke tarafından desteklenen 2253 sayılı karar tasarısı görüşüldü.... View Article

BM Güvenlik Konseyi’nden IŞİD’e karşı karar

Birleşmiş Millletler (BM) Güvenlik Konseyi, IŞİD’le mücadele kapsamında Perşembe günü örgütün finans kaynaklarının kesilmesi amacıyla hazırlanan karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi’nin maliye bakanları düzeyinde gerçekleşen toplantısında, IŞİD’in finans kaynakları ile mücadele için ABD ve Rusya tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin de aralarında olduğu çok sayıda ülke tarafından desteklenen 2253 sayılı karar tasarısı görüşüldü. Toplantıda yapılan oylamada, 15 ülkenin tamamı tasarıya olumlu oy verdi.

Kararda, 1999 yılında kabul edilen BM Güvenlik Konseyi kararıyla kurulan El Kaide Yaptırımları Komitesi’nin ismi “IŞİD-El Kaide Yaptırımları Komitesi” olarak değiştirilirken, tüm ülkelerden IŞİD-El Kaide yaptırımları listesinde bulunanlar kişi ve kuruluşlara ait finansal varlıkların derhal dondurulması, seyahatlerinin engellenmesi, silah, mühimmat ve askeri malzeme edinmelerine, askeri danışmanlık, teknik destek almalarına izin verilmemesi istendi.

Tüm üye ülkelerden, IŞİD’le ilgisi olduğunu tespit ettikleri isimleri BM Güvenlik Kurulu’nun ilgili komitesine bildirmeleri talep edilen kararda, üye ülkelerden IŞİD’in ve yabancı terörist savaşçıların finansmanının cezalandırılmasını sağlayan yasal düzenlemeler yapmaları da isteniyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin Şubat ayındaki toplantısında, IŞİD’in petrol, tarihi ve kültürel eserlerin satışı ve fidye gelirleriyle terör eylemlerini finanse etmesinin önüne geçilmesi için tedbir alınması çağrısı yapılmıştı.

9 Aralık’ta Rusya’nın BM Daimi Büyükelçisi Vitaly Churkin’in talebi üzerine Türkiye’nin Irak’taki askerî faaliyetleriyle ilgili gerçekleştirilen BM  Güvenlik Konseyi toplantısında Churkin, Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Musul’a asker gönderdiğini belirterek, Türkiye’nin kınandığı bir açıklama yapılmasını talep etmişti.

Ancak, bu önerinin Konsey’de veto yetkisi bulunan ABD tarafından engellendiği bildirilmişti.  9 Aralık’taki toplantı öncesinde Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türk askerlerinin, Irak hükümetinin izni veya talebi olmadan Irak topraklarında bulunması çok ciddi bir durumdur. Bu olayın kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz.” denmişti.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da Ankara’nın asker sevkiyatı konusunda Irak hükümetinden izin alması gerektiğini söylemiş ancak herhangi bir kınama kararı alınmamıştı.

IŞİD’in finans kaynaklarına ilişkin Rusya’nın kamuoyuna sunduğu belgelerin ise BM Güvenlik Konseyi tarafından ele alınıp alınmadığına dair herhangi bir açıklama yapılmış değil.

Riyad’da geçtiğimiz hafta yapılan “Suriye muhalifleri” toplantısı öncesinde BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, toplantıya sadece “siyasi aktörlerin” değil, Beşar Esad’a karşı savaşan askeri güçlerin de dâhil edilmesinin çok yerinde olduğunu belirtmiş, bu örgütlerin toplantıya katılımına ilişkin olumlu görüşünü “Savaşan ve ölenler onlar” ifadesiyle gerekçelendirmişti.