Beyaz Saray'da, Türkiye aleyhine imza kampanyası

Beyaz Saray'ın resmi internet sitesinde, "Amerika'yla ittifakına son verilmeli” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı.

Beyaz Saray'da, Türkiye aleyhine imza kampanyası

Beyaz Saray’ın resmi internet sitesinde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye terörü destekleyen devlet ilan edilmeli ve Amerika’yla ittifakına son verilmeli” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyası için 2 Aralık tarihinde başvuru yapıldığı belirtilmiş.

“Türkiye pek çok yerde teröristleri destekledi”

Beyaz Saray’a ait “whitehouse.gov” sitesinde yer alan dilekçe metninde şu ifadeler yer alıyor:

“Türkiye’nin, Suriye’de IŞİD hedeflerini vuran bir Rus uçağını düşürmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriye’de cihatçı terörizmi desteklediği inkar edilemez bir gerçektir.

IŞİD Türkiye üzerinden petrol satmakta, IŞİD ve El Kaide teröristleri ve diğer cihatçı gruplar sınırdan geçmektedir.

Türkiye daha önce de Bosna, Çeçenistan, Filistin, Kosova, Gürcistan, Mısır ve Çin’de terörist grupları desteklemiş, Komşularına karşı (Kıbrıs’a asker çıkararak, Yunan hava sahasını ihlal ederek ve Ermenistan’ı abluka altında tutarak) saldırgan tutum izlemiş; Ermeniler, Rumlar ve Süryaniler’e soykırım yapmıştır.

Bu nedenlerden Türkiye, terörü destekleyen devlet sayılmalı ve Amerika’yla Türkiye arasında, NATO içindeki ittifak ilişkisine son verilmelidir.”

Obama’nın sihirli katılım mekanizması

Bu tarz dilekçelere Beyaz Saray tarafından yanıt verilmesi için 30 gün içinde 100 bin imza toplanması gerekiyor. Obama yönetimi, iş başı yaptıktan sonra Anayasa’nın 1. maddesinde düzenlenen dilekçe hakkı için internet üzerinden başvurular için bu düzenlemeye gitmişti.

Bugüne kadar 200’ün üzerinde dilekçeye karşılık verilmiş olsa da, bu başvuruların ABD yönetimini doğrudan etkilemek gibi bir yaptırım gücü bulunmuyor. Ancak, Obama’nın bir halkla ilişkiler faaliyeti olarak “şeffaflık” ve “katılımcılık” adına sitenin kullanıldığı söylenebilir.