'Başkanlık', YÖK ile geliyor

Yeni Yükseköğretim Disiplin Yasası Taslağı ile üniversitelerde rektörler için 'başkanlık sistemi' getiriliyor.

'Başkanlık', YÖK ile geliyor

Hazırlanan yeni Yükseköğretim Disiplin Yasası Taslağına göre, üniversitelerde rektör ve dekanlar dışındaki akademik ve idari personele ilişkin disiplin işlemlerini yürütme ve karar alma yetkisi üniversitelere bırakılıyor. Üniversitelerin ‘özerkliği’ ile bağlantılı olarak her zaman ki “12 Eylül kalıntılarını temizleme” makyajıyla sunulan değişiklik büyük tehlikeleri de beraberinde getiriyor.

Soruşturma ve karar verme yetkisi aynı mercide toplanıyor

Getirilmesi düşünülen yeni düzenleme ile akademik personeli kamu görevinden çıkarma yetkisi de YÖK Yüksek Disiplin Kurulu’ndan alınarak rektörlüklere veriliyor. Böylece rektörlükler, bir öğretim görevlisinin kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin disiplin soruşturmasını yapma ve buna göre karar verme yetkisini alıyor.

Mevcut düzenlemede bu konuda soruşturma yapma ve karar verme yetkisi birbirinden ayrılmış durumda. Devlet Memurları Kanunu’nda da benzer şekilde devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilmekte.

Oysa kamu görevinden veya meslekten çıkarma gibi önemli bir hakkı ortadan kaldıran bir işlemin, soruşturması ile kovuşturmasının aynı merci tarafından yapılmasının bir çok sakıncası bulunuyor. YÖK Başkanı’na dayandırılan bu düzenleme taslağı bu haliyle yasalaşırsa rektörlere öğretim görevlilerini üniversiteden atabilme yetkisi verilmiş olacak.