Başika'da ayar tutmuyor: ABD'den yalanlama

AKP Başika'daki hamlesinin arkasında duramazken ABD Davutoğlu'nun "asker çekmeyi görüşmedik" sözlerini yalanladı.

Başika'da ayar tutmuyor: ABD'den yalanlama

AKP’nin dış politikada sıkıştığı bir dönemde attığı Başika’daki eğitim kampını bir askeri üsse çevirme hamlesi Irak’ın büyük tepkisi ve ABD’nin arkasında durmaması sonrasında bir fiyaskoya dönüşürken Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “asker çekmeyi görüşmedik” sözlerine ABD’den yalanlama geldi. Öte yandan, ABD’den yapılan yalanlamanın ardından Dışişleri Bakanlığı’nın da askerin tamamen çekileceğini açıklaması dikkat çekti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ofisinden yapılan açıklamada, Davutoğlu’yla telefonda yapılan görüşmede ABD’nin Türkiye’den Başika Kampı’nı terk etmesini istediği söylendi.

Başbakan Davutoğlu Brüksel dönüşü uçakta kendisine Biden’ın kendisine telefon görüşmesinde Türkiye’nin Kuzey Irak’tan askerlerini çekmesi çağrısı yapıp yapmadığını soran gazetecilere, “Biden’in böyle bir açıklaması gelmedi bana. Biden ile iki görüşme yaptım hiçbirinde bana askerleri çekmemiz gerektiğini söylemedi. Ama ‘Irak hükümeti ile uzlaşarak bunu yürütürseniz iyi olur’ dedi.” diye cevap vermişti.

“Türkiye’nin Başika’daki güçlerini çekmesini güçlü şekilde tavsiye ettik”

Konuya dair Joe Biden’ın ofisinden üst düzeyde bir yetkilinin “Bizim telefon görüşmesi ile ilgili yaptığımız açıklama doğru. Başkan Yardımcısı Türkiye’yi, daha önce Irak hükümeti ile koordine edilmemiş ve kabul edilmemiş Başika Kampı’ndaki güçlerini başka bir yere çekmesini güçlü şekilde tavsiye etti.” dediği söylenirken Biden’ın ofisinden resmi bir açıklama da yapıldı.

16 Aralık’ta Biden’ın ofisinden Başbakan Davutoğlu’yla yapılan telefon görüşmesi hakkında yapılan açıklamada, “Başkan Yardımcısı, ABD’nin Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yineledi ve Türkiye’ye, Irak hükümeti tarafından izin verilmemiş bütün askeri güçlerinin Irak topraklarından çekerek aynı şeyi yapma çağrısında bulundu.” ifadelerine yer verilmişti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan ‘Başika’ açıklaması

Öte yandan, bu yalanlamadan sonra Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Açıklamada; “Türkiye, Irak tarafının hassasiyetini dikkate alarak ve DAEŞ’la mücadelenin gerektirdikleriyle uyumlu olacak şekilde, mevcut iletişim kopukluğunun kaynağını teşkil eden koruma kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için başlayan süreci devam ettirecektir” denildi.