Asparagas Haber: Küba Suriye’ye Asker mi Gönderdi?

Haftanın son iki günü ABD kaynaklı bazı haberler, Küba’nın, IŞİD’e karşı savaşmak üzere Suriye’ye asker gönderdiğini iddia etti. Haber kaynaklarına bakıldığında, ilk göze çarpan, Miami Üniversitesi Küba ve Küba-Amerika Çalışmaları Enstitüsü ile “isimsiz” bir ABD’li yetkili ve batının ana akım medya organlarından Fox Haber ile Washington Post gazetesi… Her iki yayın kuruluşu da Miami Üniversitesi’ndeki... View Article

Asparagas Haber: Küba Suriye’ye Asker mi Gönderdi?

Haftanın son iki günü ABD kaynaklı bazı haberler, Küba’nın, IŞİD’e karşı savaşmak üzere Suriye’ye asker gönderdiğini iddia etti.

Haber kaynaklarına bakıldığında, ilk göze çarpan, Miami Üniversitesi Küba ve Küba-Amerika Çalışmaları Enstitüsü ile “isimsiz” bir ABD’li yetkili ve batının ana akım medya organlarından Fox Haber ile Washington Post gazetesi… Her iki yayın kuruluşu da Miami Üniversitesi’ndeki ilgili enstitüyü referans gösteriyor. Haber, Küba Genelkurmay Başkanı General Leopoldo Cintra Frias’ın beraberinde üst düzey bir askeri birlikle Suriye’ye Rusya’nın da faaliyetlerine destek vermek amacıyla gittiği yönünde.

Haberin, ABD’nin, Dimitri Medvedev başkanlığındaki Rus heyetini reddetmesi ile birlikte, ABD, diğer batılı ülkeler, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin, Suriye’de askeri faaliyet yürüten Rusya’ya tepki gösterdiği ve yeniden yükselişe geçen Esad karşıtı kampanyasıyla aynı zamana denk düşmesi, asparagas niteliği ile ilgili ipuçlarını veriyor.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise haberin kaynağı, Miami Üniversitesi Küba ve Küba-Amerika Çalışmaları Enstitüsü. Bilindiği gibi Miami’deki Küba diasporası Küba Devrimi’ne karşı 1959 yılından bu yana faaliyet yürütüyor.

Kübalı göçmen nüfus Miami toplam nüfusunun yüzde 35’ini oluşturuyor. ABD’de 2000 yılındaki başkanlık seçimlerinde, Miami şehrinin yer aldığı Florida eyaletinde hile yapıldığı gerekçesiyle, oylar defalarca sayılmış ve seçim sonucu mahkemeye taşınmıştı. Demokrat Parti adayı Al Gore, ülkede daha fazla karışıklığa neden olmamak için yenilgiyi kabul etmiş, George Bush başkan seçilmişti. Beş Kübalı 1998 yılında yine Miami’de tutuklanmış ve senelerce ABD hapishanelerinde kalmışlardı.

Miami kaynaklı haberler söz konusu olduğunda ne derece ciddiyetle yaklaşmak gerektiğine örnek olması açısından değinmekte fayda olduğunu düşündük. Suriye karşıtlığına payanda aranırken, Küba’nın meseleye dâhil edilmesi, her ne kadar ABD – Küba ilişkileri “normalleşme” aşamasına girdiyse de dikkat edilmesi gereken bir husus. Kaldı ki, söz konusu “normalleşmeden” ABD’de rahatsız olma olasılığı yüksek olan bir anti-komünist Küba diasporası varken tongaya düşmemek lazım…

Nitekim, haber sitesi Sputnik’e konuşan Küba’nın Suriye Büyükelçiliği’nden bir diplomat, Küba askerlerinin Suriye’ye gönderildiği haberini yalanlayarak “Bu tam bir çılgınlık. Bu iddia Rusya’nın lemurları korumak için Madagaskar’a asker gönderdiğini söylemek gibi bir şey” dedi.