Askerler Musul'dan çekilmiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Geri çekmek gibi bir şey şu anda söz konusu değil” dedi.

Askerler Musul'dan çekilmiyor

Türkiye’nin, Musul’a bağlı Başika’ya asker göndermesi sonrası başlayan krizde geri adım atılmayacağının mesajını veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Geri çekmek gibi bir şey şu anda söz konusu değil” dedi.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Çoviç ve Konsey üyesi Bakir İzzetbegoviç ile ortak basın açıklaması yapan Erdoğan, ‘Musul krizi‘ne de değindi.

Askerler İbadi’nin talebiyle Musul’da iddiası

Türkiye askerlerinin Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin talebi üzerine Musul’da olduğunu iddia Erdoğan, “2014’de merkezi yönetim, İbadi’nin bizi ziyaretlerinde kendilerinin bizden eğitim noktasında talepleri olmuştu. Bizim oraya giden askerlerimiz muharip olarak değil eğitimci olarak gitmiştir. Şu anda orada gerek Başika’da gerek diğer kamplardaki yaptıkları iş eğitimdir. Tabi bu eğitimi veren askerlerimizin eğitimi verdikleri Peşmerge sayısına göre de bu sayı çoğaltılır veya azaltılır. Bunu geri çekmek gibi bir şey şu anda söz konusu değil” dedi.

Musul’a asker gönderilmesini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyan Rusya’ya da çatan Erdoğan, “Talep edilmediğimiz bir yerde yoğuz. Her talep eden ülkeye de olumlu cevap vermeye kimse mecbur değildir. Ama bizim bir özelliğimiz bar, bir tarafta 911 km Suriye ile sınırımız var, öbür tarafta 390 km Irak’la sınırımız var. Peki Rusya Federasyonu’nun bu ülkelerle bir sınırı mı var?” diye sordu.