Anlaşmadılar ama...: Hamas lideri sınır dışı edildi

Erdoğan'ın 'terör devleti' dediği İsrail istedi, Türkiye Hamas liderini sınır dışı etti.

Anlaşmadılar ama...: Hamas lideri sınır dışı edildi

Erdoğan’ın ‘terör devleti’ dediği İsrail istedi, Türkiye Hamas liderini sınır dışı etti.

Türkiye ile İsrail’in ilişkileri normalleştirmek için anlaştıkları geçen hafta açıklandı. Anlaşmanın maddelerinden biri de, Hamas’ın İstanbul’da yaşayan liderlerinden biri olan Salih El Aruri’nin “sınır dışı edilmesi” idi. Anlaşma henüz kesinleşmedi ama Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığı, El Aruri’nin sınır dışı edildiği ortaya çıktı.

Sözcü’den Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre; El Aruri’nin Türkiye tarafından ülke dışına çıkarıldığı bilgisini de bizzat İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu verdi. İsrail’in önemli gazetelerinden Haaretz’de yayınlanan habere göre, Netenyahu liderliğini yaptığı Likud Partisi’nin İsrail Meclis grubuna, Türkiye’nin Salih El Aruri’yi sınır dışı ettiği bilgisini verdi.

Netanyahu: Aruri’nin sınır dışı edilmesi yetmez

Haaretz’in haberine göre, El Aruri’nin Türkiye tarafından sınır dışı edilmesinin “yeterli olmadığını” savunan Netenyahu, “Aruri’nin sınır dışı edilmesi yetmez. Bize, Türkiye üzerinden İsrail’e karşı hiçbir terörist aktivitenin yapılmayacağı konusunda da güvence verilmesi gerekir” dedi.

Netenyahu, El Aruri’nin ülkeden çıkarılmasına rağmen, İstanbul’da hala gayri resmi bir Hamas bürosunun işlemeye devam ettiğini, bu büro aracılığıyla da özellikle Batı Şeria’daki eylemlerin koordine edildiğini vekillerine anlattı.

Hamas’ın Türkiye’deki varlığı ve Gazze’ye yönelik ambargonun kaldırılması sorun

Netenyahu, Türkiye ile anlaşmanın nihayete ulaşması konusunda hala bazı sıkıntılar olduğunu da söylediği toplantıda, bu sıkıntıları Hamas’ın Türkiye’deki varlığı ve Türkiye’nin istediği Gazze’ye yönelik ambargonun kaldırılması olarak açıkladı. Haaretz’e göre, İsrail Başbakanı “görüşmeler hala devam ediyor. Ama hâlâ tam bir uzlaşma yok” bilgisini de verdi.

Erdoğan, normalleşme dedikten sonra Halid Meşal’i ağırlamıştı

Netenyahu, kendi partisinin milletvekillerine Türkiye ile anlaşmada “en önemli sorun Hamas’ın Türkiye’deki varlığı” mesajı verirken, Türkiye de Hamas’ın en önemli liderlerinden Halid Meşal’i ağırladı. Hamas’ın siyasi kolunun liderliğini yapan Meşal, hafta sonunda önce İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ardından Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edildi.

ABD isteyince sınır dışı edildi

Yine İsrail basınında yer alan haberlere göre, El Aruri’nin Türkiye’den sınır dışı edilmesinde, İsrail’den çok ABD’nin baskısı etkili oldu.

El Aruri, ABD Hazine Bakanlığı tarafından “terörizme destek verenler” listesine koydu, tüm malvarlığına el koyma kararı aldı. Türkiye ise, El Aruri’yi ABD’den gelen bu kararın ardından sınır dışı etti.