Ankara saldırısında 4 tutuklama ve yeni iddialar

Ankara Katliamı ile ilgili 4 kişi tutuklanırken MOBESE'nin Yüz Tanıma Sistemi'nin çalışmadığı ortaya çıktı.

Ankara saldırısında 4 tutuklama ve yeni iddialar

Ankara Garı önündeki bombalı saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 11 şüpheliden 4’ü tutuklandı.

Emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra savcılığa sevk edilen şüpheliler, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarına ifade verdi. Savcılık, şüphelilerden 6’sını tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk ederken, 4’ünü doğrudan serbest bıraktı, biri hakkında adli kontrol uygulanmasını talep etti.

Nöbetçi sulh ceza hakimliği, tutuklanması istenen 6 şüpheliden 4’ünü tutuklarken, 3 şüpheli hakkında adli kontrol uygulanmasına karar verdi.

Hakimlik ayrıca, 9 şüpheli hakkında da yokluklarında tutuklama kararı çıkardı.

Savcılar, ifadelerini aldıkları şüphelileri, Türk Ceza Kanunu’nun 82/1 maddesindeki, “tasarlayarak, bombalama suretiyle kasten öldürme” ve “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs” suçlarından tutuklamaya sevk etti.

MOBESE’de yüz tarama sistemi kapatılmış

Ankara saldırısının olduğu gün MOBESE içerisinde yüz algoritmasından aranan ve şüpheli kişilerin tanıyan sistemin kapalı olduğu ileri sürüldü. 2013 yılında 50 ilde devreye sokulan Yüz Tanıma Sistemi’nin uzun bir süredir çalışmadığı iddia edildi. Bu iddia, Reyhanlı patlamasında çalışmayan MOBESE kameralarını akla getirdi.

Miting yeri ve saati neden kısıtlandı?

Ankara Valiliği’nin Ankara’daki Emek, Barış, Demokrasi Mitingi ile ilgili olarak düzenleme komitesine bir yazı göndererek eylemin düzenlenmek istendiği saat olan 08.30-16.00 saatleri yerine 12.00-16.00 saatleri arasında mitingin yapılmasının uygun görüldüğünün bildirildiği anlaşıldı. Bu yazı üzerine Ankara Emniyeti ile yapılan görüşmelerde miting saatinin başvurudaki gibi 08.30-16.00 arasında yapılması kabul edilmiş.

Ancak Ankara Emniyet Müdürlüğü 5 gün sonra tekrar bir yazı yazarak miting saatini yeniden 12.00-16.00 arasında olacak şekilde sınırlandırırken mitingin toplanma alanı olan Sıhhiye’ye kadar olan yürüyüş alanı da gelen belgelerde çıkarılarak, mitingin sadece “Sıhhiye Meydanı” ile sınırlı tutulması isteniyor.

KESK Eşbaşkanı Şaziye Köse, daha önce yaptıkları benzer eylemlerin hiçbirinde emniyet tarafından bu tarz bir ikinci yazının kendilerine gönderilmediğini belirterek, durumdan şüphelendiklerini ve bunun üzerinden emniyet ile ikinci bir görüşme yaptıklarını belirtti. Köse, “Emniyet yetkililerine bunun ne anlama geldiğini sorduk. Konuştuğumuz isimler de şaşırdı ve durumu üstlerine soracaklarını belirttiler. Daha sonra geri döndüklerinde bu yazının ciddiye alınacak bir tarafının olmadığını ve mitingin düzenleme kurulunun istediği saatlerde ve istenilen güzergahlarda gerçekleştirileceğini belirttiler” bilgisini paylaştı.

Bombacıları örgütleyen IŞİD’ci AKP’li belediyede memur çıktı

Ankara’daki saldırıyı gerçekleştiren intihar bombacılarından Ömer Deniz Dündar ve Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz’ü örgütleyen kişi olduğu öne sürülen Salih Küçüktaş’ın AKP’li Adıyaman belediyesinde kadrolu memur olduğu açığa çıktı.